Петролът поскъпва след спекулации за ново съкращение на добива от ОПЕК+

Петролът загуби около 9% този месец, тъй като по-строгите парични политики създават условия за глобално забавяне

09:31 | 29 ноември 2022
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола скочи поради очакванията, че страните от ОПЕК+ ще задълбочат съкращенията на доставките и спекулациите, че Китай може да облекчи ограниченията на политиката за нулев Covid след избухването на протести в най-големия вносител.

West Texas Intermediate скочи към $79 за барел, след като се обърна към печалби в понеделник след доклад, че ОПЕК+ може да обмисли ограничаване на доставките, когато членовете се срещнат, за да оценят политиката за добив този уикенд. По-рано в понеделник суровият петрол достигна най-ниското си ниво от декември, тъй като нарастващите случаи на Covid-19 и демонстрациите срещу блокиранията в Китай навредиха на суровините.

Длъжностни лица в Китай ще проведат брифинг относно мерките за превенция и контрол на Covid в 15:00 часа в Пекин, което стимулира търсенето на рискови активи, включително суровини и акции. В същото време доларът, който се облагодетелства от размириците в Китай през уикенда, отслабна, подпомагайки суровините, които се оценяват в американската валута.

Петролът загуби около 9% този месец, тъй като по-строгите парични политики създават условия за глобално забавяне, което може да застраши потреблението на енергия. Тези опасения, както и съмненията относно търсенето в Китай, накараха ОПЕК+ да обяви голямо съкращаване на добива миналия месец, а делегати от групата сега казват, че допълнителни намаления може да са опция. Преди срещата широко наблюдаваните пазарни показатели сочат обилни краткосрочни доставки на суров петрол.

„Има краткосрочен риск за перспективите за търсене“, каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур. „ОПЕК+ вероятно ще остане по-загрижена относно негативната техническа картина на петролния пазар и това вероятно ще принуди картела да реагира.“

Наблюдателите на пазара преценяват следващия ход на алианса. Индустриалният консултант FGE каза, че картелът може да реши да намали добива с още 2 милиона барела на срещата на 4 декември, за да се противопостави на колебливия пазар, докато RBC Capital Markets заяви, че очаква или да няма промяна в доставките, или намаление с до 1 милион барела, в зависимост отчасти от това как се движат цените тази седмица.

Срещата на ОПЕК+ е насрочена един ден преди влизането в сила на санкциите на Европейския съюз върху потоците от руски суров петрол на 5 декември, заедно с ограничаване на достъпа до застраховки и други услуги. Преговорите между дипломати от ЕС за споразумение за таван на цените на руския петрол, който е част от пакета, са в застой. Мярката има за цел да лиши Русия от приходи след нахлуването ѝ в Украйна. Страната заяви, че няма да продава суров петрол на нации, които спазват тавана.

Ключовите пазарни показатели отслабнаха значително този месец, като бързите спредове - разликата между двата най-близки договора - както за Brent, така и за WTI се преместиха в контанго модели. Разликата при сорта Brent беше 69 цента за барел в контанго, в сравнение с 1,32 долара за барел преди две седмици.