Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Платформа помага на Gen Z да си намери работа: чрез състезания и практически казуси

Тодор Янкулов, основател на @-GORA, в "Бизнес старт" 16.05.2024 г.

13:00 | 16 май 2024
Обновен: 10:04 | 17 май 2024
Автор: Георги Месробович

Тази платформа е създадена, защото има едно голямо предизвикателство при срещата на Gen-Z (поколението „зет“) и на работодателите, а най-възрастните представители от поколението са на пазара на труда. В рамките на следващите 5 или 10 години това ще са хората, които ще определят обществото, в което живеем и начина, по който функционира, а ние всички искаме да живеем в едно добре уредено общество. Поколението е родено изцяло в дигиталния свят и не познава света без социални мрежи и дигитални устройства. Това прави живота на хората от това поколение по-динамичен с бързо сменяща се информация, това коментира Тодор Янкулов, основател на @-GORA, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

На пазара има различни платформи, които свързват кадри с работодатели, но @-GORA се фокусира специално върху младите таланти, както и предоставя възможност да се публикуват казуси или задачи от работодателите, за да тестват потенциалните бъдещи работници, каза Янкулов. Този подход дава възможност на работодателите да установят начина на мислене на кандидатите. На следващ етап в платформата ще се добави механизъм, който ще носи точки и нива на младите хора, когато отбелязват постиженията си като: публикувана статия, завършен стаж и други разработки.

„За нас младите хора са мисия. Създадохме тази платформа, защото тук има едно голямо предизвикателство срещата на поколението „зет“ и на работодателите и второ, от поколението „зет“ най-възрастните представители са на пазара на труда. В рамките на следващите 5 или 10 години това ще са хората, които ще определят обществото, в което живеем и начина, по който функционира, а ние всички искаме да живеем в едно добре уредено общество.“

Гостът обясни, че така нареченото Gen Z или поколението Z („зет“) се различава с това, че е родено изцяло в дигиталния свят и не познава света без социални мрежи и дигитални устройства. Това прави животът на хората от това поколение по-динамичен с бързо сменяща се информация, заради което се наблюдава и по-ниска концентрация. Също така те са ангажирани с различни каузи, търсейки добрият баланс между работа и личен живот, за да имат време за тези каузи.

Фокусът на платформата не е само върху технологичния сектор, а обхваща различни професии и сектори. Гостът сподели, че в момента се наблюдава голям глад за кадри във всички области, дори и ИТ сектора. Но най-голям е недостигът на работна ръка в по-ниско технологичните браншове. Тук голям фактор е именно демографският проблем в България и Европа, като конкуренцията за младите става все по-ожесточена.

Вижда се че младите са склонни да работят сезонна работа по българското черноморие, в периода, в който са студенти. Но гостът допълни, че не винаги сезонните места през лятото отговарят на очакванията им за натоварване и заплащане.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.