Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Машините и хората в бъдещия офис ще се усъвършенстват взаимно

Санджиб Саху, изпълнителен вицепрезидент глобални технологии и главен дигитален директор в Ingram Micro Inc., "Футуризъм" 09.05.2024 г.

21:30 | 9 май 2024
Обновен: 18:29 | 10 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект няма да измести изцяло хората от работните места. Технологията ще помогне за вършенето на работата, но винаги ще са нужни хора да вземат финалното решение. Хората ще останат, но професиите, които имат днес, утре няма да са същите. Те ще загубят работните си места, но ще си намерят нови длъжности и ще се научат да използват технологията. Така че въпросът е как подхождате към технологиите, това коментира Санджиб Саху, изпълнителен вицепрезидент глобални технологии и главен дигитален директор в Ingram Micro Inc., в предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

В пост-пандемичния свят, една от ключовите тенденции е съсредоточаването върху данните и тяхната употреба за създаване на нови клиентски и потребителски преживявания, каза Саху. Втората важна тенденция е развитието на изкуствения интелект (ИИ), включващ машинно обучение, дълбоко учене и неврални мрежи. Тези технологии се развиват и стават изключително значими, като облачните технологии и тяхната модернизация стават норма.

Прогнозите сочат, че компаниите ще се развиват като екосистеми, а не като отделни бизнес модели. С използването на данни, облаци и изкуствен интелект, всяка компания ще се превърне в една екосистема, предлагаща целенасочени преживявания за клиентите си.

Най-голямото предизвикателство в тази промяна е манталитетът. Гостът обясни, че често се фокусираме върху невъзможното, което може да предизвика страх и съпротива към промените. Промяната изисква продължителен процес и включване на всички засегнати страни. Второто предизвикателство е създаването на стойност чрез новите технологии, без да се измества фокусът от бизнес целите.

Когато компаниите преминават през мащабни промени, се изправят пред два основни риска. Първият е липсата на възможности, когато те не успяват да се променят в съответствие с динамиката на пазара. Пазарът може да се появи с нов бизнес модел, който коренно променя условията на играта. Вторият риск е липсата на представяне, когато компаниите се опитват да работят по-добре, но не успяват да създадат стойност и да се приспособят към бързо променящата се среда.

„Хората се адаптират много бързо, ако имат подходящата психическа нагласа. От нея зависят и вашите умения. Може да сте на 80 или 90 години и да продължавате да се учите как да използвате нови технологии. И да сте млад и съвсем нов в работата си, и да не искате да учите. Трябва да учите постоянно. Понякога се плашим, когато се появи нова технология. Започваме да се тревожим и се питаме какво ще стане и дали тя ще ни замени.“

Гостът допълни, че черпейки опит от историята - ИИ е имал възможности да замени хората, но това не се е случило, но технологията може само да измени професиите.

„Това значи, че трябва да се учим да използваме технологиите. Хората ще останат, но професиите, които имат днес, утре няма да са същите. Те ще загубят работните си места, но ще си намерят нови длъжности и ще се научат да използват технологията. Така че въпросът е как подхождате към технологиите.“

Гостът каза, че работните процеси играят ключова роля във всяка компания, особено по време на бързи промени. Всяка компания, която се стреми към трансформация, трябва да разбере, че тя трябва да се случи не само за компанията, а и с нея. В настоящата епоха условията на служителите стават съществен фактор за клиентското преживяване. Ако служителите не приемат и не използват новите технологии, клиентите и доставчиците им също няма да ги приемат. Също така е важно служителите да осъзнаят, че не винаги е необходимо да получават обучение за нови неща, за да ги осъществят. Те трябва да бъдат любопитни и готови да се развиват, като използват нови умения, които се изискват за по-добро изпълнение на техните задачи.

Гостът обясни, че компаниите трябва да са много внимателни в това какво захранват моделите на ИИ като ChatGPT, тъй като ако се дават лични данни или поверителни корпоративни такива, при евентуален пробив в модела на изкуствен интелект ще има последици. Гостът допълни, че най-разумният вариант за използване на различни модели на ИИ е да се използват подобни на ChatGPT модели ограничено, мислейки за защитата на данните.

За да се уверят, че защитата на техните данни винаги е една стъпка пред хакерите и другите киберзаплахи, компаниите прилагат няколко стратегии. Първо, технологиите за сигурност се развиват бързо, но внедряването им в компаниите може да бъде предизвикателство. Те трябва да бъдат внедрени като част от дейността и културата на компанията, а не като нещо допълнително. Това може да бъде постигнато чрез разработване на методологии за сигурност, които да се интегрират в процесите на компанията.

Второ, компаниите могат да използват технологии, които да подпомагат спазването на правилата и управлението на риска. Например, ИИ и алгоритми могат да бъдат използвани, за да се автоматизират процесите за актуализация на данни и да се следят изключенията, които нарушават правилата за управление и защита на данните.

Съществува баланс между ролята на хората и на машините, и този баланс е от съществено значение за бъдещето на технологиите и на обществото като цяло. Като се има предвид правилната нагласа за учене и развитие, хората могат да обучават машините и да станат по-добри, като същевременно машините подпомагат хората в техните задачи. Това сътрудничество между хората и машините ще създаде един по-добър свят за бъдещите поколения.

Въпреки че ИИ може да предлага решения и да подпомага в процеса на вземане на решения, гостът смята, че крайната отговорност все още остава в ръцете на хората. Това подчертава важността на човешкия фактор във взаимодействието между човека и машината. Така че, в отговор на въпроса дали хората ще продължат да държат властта, гостът смята, че в бъдещето властта ще бъде разпределена между хората и технологиите, като крайната решителна роля остава в ръцете на човешката общност.

Целия коментар гледайте във видеото.

В предаването вижте още:

- учени са открили нова връзка между храненето, метаболизма и риска от рак

- революционно проучване е идентифицирало нова генетична форма на болестта на Алцхаймер

- учени са наблюдавали как орангутан е излекувал отворена рана с лечебно растение 

- учени са успели да огънат радиовълни за бъдещите мрежи от 6-то поколение 

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.