В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фалшиви новини са попречили на евакуацията преди наводненията в Бразилия

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие" 17.05.2024 г.

16:45 | 17 май 2024
Обновен: 11:13 | 20 май 2024
Автор: Антон Груев

Възстановяването от наводненията в източния бразилски щат Рио Гранде до Сул ще струва най-малко 10 млрд. долара, а международната помощ е крайно недостатъчна. Те са предизвикани основно от феномена Ел Ниньо, а при предишното толкова тежко наводнение от 1941 година, водата не се е отдръпнала над 1 месец. Близо 600 000 души вече са се изнесли от домовете си, а общият брой на засегнатите е над 2 млн. души. Огромен проблем за властите са фалшивите новини, които изобилстват в последните седмици и рушат самите основи на държавността в страната. Това заяви Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

Най-пострадалият град Порто Алегре е бил залят от вода с височина над 2 метра. Общо над 2 млн. души от щата са засегнати, като тези, чиито домове не са наводнени имат проблем с електроснабдяването и доставките на храна, каза Цицелков.

Друг огромен проблем за местните власти са фалшивите новини. В свое изказване от тази сутрин, губернаторът на щата е заявил, обемът на дезинформация е огромен, а страшното в случая е, че тя не идва от чужбина, а от местни източници, каза той. 

Атаката е изключително масирана. Тя говори за тайни болници, в които загиват хора. Дори самият губернатор беше обвинен за смъртта на хора. Използват се клипове заснети в друга част на страната, за да се представят като снимани тук.“

Тези новини се разпространяват в огромен мащаб и дори малка част от тях да достигнат до хората, те променят нашите нагласи, каза още той.

В такава ситуация, когато хората трябва да са координирани, да вярват на властите и да изпълняват насоките, това е пагубно и вероятно е коствало животи, казват анализатори.

Цицелков открои още един аспект от наводнението свързан с храните, които се отглеждат в засегнатите райони - щатът е най-големият производител на ориз и соя в Бразилия. Властите са предвиждали производство на 155 млн. тона соя за тази година и те очевидно няма да се сбъднат, каза той.

Заради засушаванията в Латинска Америка предизвикани от обезлесяването и промените в климата, които често коментираме и тук, този обем вече беше намален с около 5%, като вероятно сега той ще спадне с още 5%.

Той обясни, че заради важността на средствата за бразилската икономика, предвидените около 100 млн. метрични тона най-вероятно ще бъдат изнесени, което значи, че ще има недостиг на вътрешния пазар и ще се търсят алтернативни фуражи.

Източните части на Бразилия бяха удавени от рекордни порои

Цицелков посочи и още едно опасение свързано с наводненията е - как ще се отразят те на здравната ситуация в страната. Той допълни, че регионът е много горещ и е ендемичен за болести като денга, малария. 

Друга тема на разговора беше новият президент на Панама - Хосе Раул Молино. Цицелков разказа, че той е протеже на осъдения за корупция бивш президент Рикардо Мартинели. На въпрос кой е новият президент и кои са най-големите предизвикателства пред него, той каза, че те ще са свързани основно с миграцията.

През джунглите между Панама и Колумбия преминава огромно количество мигранти. Те отиват към САЩ, като сред тях има венецуелци, кубинци, китайци и африканци. Американските власти привидно искат да се справят с този проблем, но реалната им цел е да ги филтрират, и да приемат само испаноговорящите, които са много търсени в южните американски щати.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук