Изчисленията с AI скоро ще консумират повече енергия от Индия, твърдят от Arm

До 2030 г. световните центрове за данни ще използват повече електроенергия, отколкото Индия, най-населената страна в света, каза Хаас - главният изпълнителен директор на Arm

10:09 | 18 април 2024
Автор: Иън Кинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според главния изпълнителен директор на Arm Holdings Plc, Рене Хаас, ненаситната нужда на изкуствения интелект от изчислителна мощ заплашва да претовари енергийните източници, което налага индустрията да промени подхода си към технологията.

До 2030 г. световните центрове за данни ще използват повече електроенергия, отколкото Индия, най-населената страна в света, каза Хаас. Според него намирането на начини за предотвратяване на това прогнозирано утрояване на потреблението на енергия е от първостепенно значение, ако изкуственият интелект иска да изпълни обещанията си.

"Все още сме в много ранна фаза по отношение на възможностите", каза Хаас в интервю. За да станат системите с изкуствен интелект по-добри, те ще се нуждаят от повече обучение - етап, който включва снабдяване на софтуера с данни - и това ще се сблъска с ограниченията на енергийния капацитет, каза той.

Хаас се присъединява към нарастващия брой хора, които алармират за пораженията, които ИИ може да нанесе на световната инфраструктура. Но той също така има интерес индустрията да се преориентира повече към дизайна на чиповете Arm, които се налагат все повече в центровете за данни. Технологията на компанията - която вече е разпространена в смартфоните - е разработена така, че да използва енергията по-ефективно от традиционните сървърни чипове.

Arm, която започна да се търгува на Nasdaq миналата година след най-голямото първично публично предлагане в САЩ през 2023 г., вижда AI и изчислителните центрове за данни като един от най-големите двигатели на растежа си. AWS на Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc. използват технологията на Arm като основа на собствени чипове, които помагат за управлението на техните сървърни ферми. Като част от тази промяна те намаляват зависимостта си от готовите части, произведени от Intel Corp. и Advanced Micro Devices Inc.

Според Хаас чрез използването на повече чипове, създадени по поръчка, компаниите могат да намалят затрудненията и да пестят енергия. Такава стратегия може да намали консумацията на енергия в центровете за данни с повече от 15%.

"Необходими са широки пробиви", каза той. "Всяка част от ефективността е от значение."