Големите потребители на AI се страхуват, че са заложници на ChatGPT

OpenAI и нейните колеги вероятно ще се окажат с огромна пазарна сила и изглеждат готови да се превърнат в системно важни доставчици по начина, по който вече са облачните услуги

20:00 | 16 април 2024
Автор: Пол Джей Дейвис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди 18 месеца повечето хора едва ли са знаели, че OpenAI съществува. Сега ChatGPT е сред най-желаните инструменти за бизнеса навсякъде по света. Но докато шефовете на компании мечтаят за повишаване на производителността и намаляване на разходите, мнозина се опасяват, че ще станат зависими от един от малкото големи модели на генеративен изкуствен интелект по начин, от който може да се окаже трудно да се измъкнат.

OpenAI бързо успя да привлече някои големи имена като корпоративни клиенти. На нейния уебсайт са изброени компании като PricewaterhouseCoopers, Amgen Inc., JetBlue Airways Corp., Riot Games Inc. и Klarna Bank AB. Миналата година писах за Morgan Stanley, която стана една от първите големи банки, въвели вътрешен чатбот, базиран на модела на OpenAI.

През януари OpenAI съобщи на Bloomberg News, че има 260 корпоративни клиенти, а този месец заяви, че има 600 000 корпоративни потребители, въпреки че не уточни колко са отделните компании, с които е подписала договор. Конкурентите ѝ от Alphabet Inc., Meta Platforms Inc., Anthropic и други се опитват да я настигнат. 

Това, което е очарователно, е колко голяма стойност някои предприятия смятат, че вече получават от тези инструменти - което ме кара да се запитам защо доставчиците на изкуствен интелект налагат цени, които обхващат само част от тази стойност? Затова попитах компаниите и инвеститорите кога според тях OpenAI и другите ще започнат да увеличават таксите си и как ще реагират предприятията. 

Проблемът с обвързването с ключов доставчик е много познат. Повечето хора, с които разговарях, оприличиха предстоящия бум на GenAI на разрастването на облачните компютърни услуги: След период на силен първоначален растеж разходите започнаха да се увеличават и компаниите, които искаха да разнообразят доставчиците си, откриха, че трябва да преодолеят проблеми с програмирането и управлението на данни, както и да предоговорят договори. 

Никой не пожела да говори официално за това как това може да се отрази на OpenAI и нейните конкуренти, отчасти защото не искаше да рискува да наруши зараждащите се отношения с тези компании, но също така и в интерес на истината, защото просто все още не знае какви биха могли да бъдат отговорите. Така че това, което следва, е обоснована спекулация или поне груб наръчник за потенциалните проблеми. 

Що се отнася до стойността, най-високото число, което чух, беше от инвеститор в етап на растеж, който заяви, че една от неговите компании е генерирала увеличение на производителността и икономии на разходи на стойност 10 пъти по-голяма от годишните такси, които е плащала на OpenAI. Друг потребител не пожела да посочи цифра, а просто каза, че икономическата стойност е многократно по-голяма от разходите.

Невисоките такси са стандартен ход в наръчника на Силициевата долина, където стартиращите компании се стремят бързо да завладеят територия, за да станат възможно най-повсеместни на своя целеви пазар. За един голям езиков модел има допълнително предимство: Колкото повече хора го използват, толкова по-бързо се подобряват възможностите му. А за OpenAI и Gemini на Google има допълнително предимство, че използването на изкуствен интелект стимулира търсенето на изчислителна мощност в облачните услуги на Microsoft Corp. и Alphabet. Те получават две хапки от приходите.

Повечето хора, които попитах, очакват, че цените ще започнат да се повишават, след като моделите на GenAI се внедрят в начините на работа на техните клиенти. Въпросите обаче са с колко и какво - ако изобщо има нещо - ще могат да направят потребителите по този въпрос. Ще бъде ли по-трудно да смените модела си за изкуствен интелект с нов доставчик, отколкото е било да смените доставчика на облачни услуги или да преминете от Apple Inc. към Android на Google?

Истината е, че никой не знае. Много зависи от това как ще се развият тези модели и дали производителите ще се опитат да задържат клиентите или ще улеснят преминаването между доставчиците. Това ще зависи и от това за какво компанията използва изкуствения интелект: Колкото по-важен е той за бизнеса и колкото по-критично е резултатите да са точни, толкова по-трудно и скъпо може да се окаже заместването му.

OpenAI има три нива за корпоративни клиенти. Първото е заплащане за използване на ChatGPT в интернет срещу 60 долара на човек всеки месец, за общи проучвания или писане на бързи първи варианти на неща като маркетингови материали. Смяната на този продукт с друг е лесна. Следващото е достъп до модела чрез интерфейс, върху който да се изграждат приложения; това е по-близко до използването на облачни услуги по отношение на техническите предизвикателства, които може да са необходими за преминаване.   

Третото ниво включва тясно сътрудничество с OpenAI, за да се получи частна версия на модела на основата и след това да се обучи или настрои за конкретна и вероятно по-критична работа. Тук страхът от обвързване с един доставчик е най-голям, особено в силно регулирани дейности като финансите. Времето и потенциалните разходи, свързани с повторното започване на работа с нов модел, могат да бъдат много по-големи.

Цените дори на най-сложните нива се задържат отчасти от моделите с отворен код с изкуствен интелект, които са свободни за достъп. Използването им обаче е свързано с риск, тъй като компаниите трябва да инвестират много повече, за да ги направят използваеми, като същевременно се надяват общността с отворен код да не изостава от по-добре финансираните компании, които използват затворени модели.

Някои смятат, че промяната на моделите ще бъде евтина и лесна. Партньорите от Andreesen Horowitz наскоро проучиха 70 лица, вземащи решения в областта на изкуствения интелект в големи компании, и стигнаха до заключението, че повечето от тях проектират приложенията по начин, който би трябвало да направи смяната възможна. Един от потребителите, с които разговарях, който работи в голяма финансова група, очаква, че бъдещите модели ще бъдат толкова добри, че ще можете просто да ги насочите към набор от данни или задача, която ще изпълнят добре с малко, ако изобщо има такава настройка.

Потребител от друга голяма финансова група обаче беше на противоположното мнение. Не обучението отнема време, а оценката за ефикасност и точност, която отнема месеци работа и вероятно ще продължи да го прави. Бързането с пускането на нов инструмент без подходящо тестване може да доведе до грешки като чатбота MyCity на Ню Йорк, който даваше на местните предприятия грешни отговори и съвети, нарушаващи закона. Това би било катастрофално за всяка регулирана или критична за бизнеса дейност.

Все пак на компаниите, работещи в областта на GenAI, може никога да не им се наложи да повишават цените. Изчислителният капацитет би трябвало да продължи да поевтинява, тъй като чиповете продължават да се усъвършенстват. И ако инструментите от типа на GPT станат толкова разпространени, колкото се надяват компаниите, които стоят зад тях, пазарът ще бъде толкова голям, че много ниските цени все още ще генерират фантастични приходи. 

OpenAI и нейните колеги вероятно ще се окажат с огромна пазарна сила и изглеждат готови да се превърнат в системно важни доставчици по начина, по който вече са облачните услуги. Тъй като компаниите бързат да създадат свои собствени версии, те трябва да направят всичко възможно, за да планират този ден - и да избегнат да станат заложници на един-единствен доставчик.