Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google е готова да инвестира над $100 млрд. в изкуствен интелект

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 16.04.2024 г.

10:42 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ръководителят на бизнеса с изкуствен интелект на Google заяви, че с течение на времето компанията ще похарчи повече от 100 млрд. долара за разработване на технология за изкуствен интелект – още един знак за надпреварата, обхванала Силициевата долина, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

На конференцията TED във Ванкувър в понеделник главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасаби беше запитан за потенциален суперкомпютър, наречен „Stargate”, който се планира от Microsoft и OpenAI и за който разкри статия в The Information от миналия месец.

„Не говорим за нашите конкретни данни, но мисля, че инвестираме повече от това с течение на времето“, отговори Хасабис, без да разкрива подробности за разходите. Освен това заяви, че Alphabet има превъзходна изчислителна мощ спрямо конкурентите, включително Microsoft. Хасабис съосновава DeepMind през 2010 г., преди стартъпът да бъде придобит от Google преди десетилетие.

„Това е една от причините да се обединим с Google през 2014 г., тъй като знаехме, че за да достигнем до изкуствен общ интелект (AGI) ще се нуждаем от много изчисления“, допълва той, визирайки момента, в който машините ще се справят по-добре от хората с широк набор от задачи.

„Това е, което се случи“, коментира той. „А Google имаше и все още има най-много компютри“.

Световният интерес, предизвикан от ChatGPT, е показал на Хасабис, че обществото е готово да прегърне системите с изкуствен интелект, казва той, дори ако те все още са недостатъчно добри и са склонни да допускат грешки.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.