ЕС изпробва Закона за цифровите пазари срещу Apple, Google и Meta

Европейската комисия заяви в понеделник, че правилата на магазините за приложения на Apple и Google ще бъдат обект на първите проверки съгласно Закона за цифровите пазари

13:30 | 25 март 2024
Автор: Самуел Столтън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc., Google на Alphabet Inc.и Meta Platforms Inc. са изправени пред риска от потенциално високи глоби, тъй като Европейският съюз започна пълно разследване на спазването от страна на фирмите на новите строги закони, ограничаващи властта на големите технологии.

Европейската комисия заяви в понеделник, че правилата на магазините за приложения на Apple и Google ще бъдат обект на първите проверки съгласно Закона за цифровите пазари (DMA) на блока, как резултатите от търсенето на Google могат несправедливо да благоприятстват собствените ѝ услуги и как Apple може да затрудни потребителите да избират алтернативи на нейния браузър Safari.

Новите абонаментни такси за платформите Instagram и Facebook на Meta също ще бъдат обект на проверката, която може да наложи на фирмите глоби в размер до 10% от глобалните приходи или до 20% в случай на повторни нарушения.

"Подозираме, че предложените от трите компании решения не са в пълно съответствие с DMA", заяви ръководителят на антитръстовите служби на ЕС Маргрете Вестагер.

Комисията също така предупреди за по-нататъшни проверки на новата структура на таксите на Apple за алтернативните магазини за приложения и на практиките на Amazon.com Inc. за класиране на своя пазар.

За Apple проверката на ЕС идва като един-два удара с мащабна антитръстова проверка в САЩ, където миналата седмица Министерството на правосъдието и 16 генерални прокурори подадоха иск срещу фирмата, обвинявайки производителя на iPhone в нарушаване на антитръстовите закони чрез блокиране на достъпа на конкурентите до хардуерни и софтуерни функции на популярните му устройства. Наскоро ЕС също така наложи на Apple глоба в размер на 1,8 млрд. евро за това, че е блокирала приложения за стрийминг на музика да информират потребителите за по-евтини оферти.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че скоро ще бъдат започнати проверките на ЕС срещу Apple, Google и Meta.

Съгласно DMA шестте технологични гиганта - Alphabet, Apple, Amazon, Meta, собственикът на TikTok ByteDance Ltd. и Microsoft Corp. - подлежат на редица нови забрани и задължения.

За Apple това означава, че ще трябва да отвори досегашната си затворена екосистема за приложения за iPhone и да позволи на потребителите да изтеглят софтуер от други онлайн магазини и от интернет.

Опитът на Apple да се съобрази с правилата на ЕС включва отказ от комисионата от 30%, която налага на разработчиците, откакто магазинът App Store стартира през 2008 г. Но компанията добави и други разходи за производителите на софтуер, включително 3% такса за обработка на плащанията за приложения, които използват системата на Apple за покупки в приложението. Освен това тя налага такса от 0,50 евро за всяка инсталация на приложение - чрез магазина на Apple или чрез пазари на трети страни - за софтуер, инсталиран повече от 1 милион пъти за период от 12 месеца.

Миналата година Google се сблъска с четвъртото си дело за злоупотреба с пазарно положение в ЕС през последните години - брюкселският надзорен орган проучва поведението на фирмата в областта на рекламните технологии. Това се случи след глоби в размер на над 8 млрд. евро от ЕС, като част от три други решения, които все още се оспорват в съдилищата на блока.

Междувременно Meta продължава да се сблъсква с продължаващото разследване на ЕС за злоупотреба с господстващо положение във Facebook Marketplace, за което комисията твърди, че вреди на конкуренцията на конкурентите в областта на класифицираните обяви.