Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta може да намали наполовина таксата за Facebook и Instagram в ЕС

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 20.03.2023

11:15 | 20 март 2024
Автор: Галина Маринова

Meta Platforms предлага да намали почти наполовина таксата за Facebook и Instagram в Европа, като компанията се опитва да балансира между изискванията за поверителност на данните и Закона за цифровите пазари. Месечната такса за Facebook и Instagram може да спадне от 9,99 евро на 5,99 евро в Европа. Това твърди старши директор на Meta, а ходът цели да отговори на опасенията за поверителността и на антимонополните регулатори. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Намаляването на цената следва нарастващите критики от страна на активисти за поверителността и на потребителски групи относно абонаментната услуга без реклами на Meta в Европа, която според критиците изисква потребителите да плащат такса, за да гарантират поверителността си.

Meta пусна услугата през ноември, за да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA), който ограничава способността ѝ да персонализира реклами за потребителите без тяхното съгласие, а това вреди на основния ѝ източник на приходи.

Компанията каза, че моделът на таксите се опитва да постигне баланс между влизащите в конфликт изисквания на законите за поверителност на ЕС и DMA.

„От известно време искахме да ускорим този процес, защото трябва да постигнем стабилност... така че предложихме да намалим цената от 9,99 на 5,99 за един акаунт и 4 евро за всички допълнителни акаунти“, коментира адвокатът на Meta Тим Ламб по време на изслушване в Европейската комисия.

„Това е в най-ниската част на диапазона, който всеки разумен човек трябва да плаща за услуги с такова качество. И аз мисля, че това е сериозна оферта. Регулаторната несигурност в момента е налице и тя трябва бързо да се уталожи“, допълва Ламб.

Австралийският активист за поверителността Макс Шремс коментира, че проблемът не се крие в таксата.

„От всички изследвания знаем, че дори и такса от едва 1,99 евро или по-малко води до промяна в съгласието на 3-10%, които наистина искат реклами, до 99,9%, които все още кликват върху „да“. GDPR изисква съгласието да бъде „свободно дадено“, коментира той, визирайки законодателството на ЕС за поверителността.

„В действителност не става въпрос за количеството пари – става дума за подхода „плащане или ОК“ като цяло. Общата цел на „плащане или ОК“ е да накара потребителите да кликнат върху „ОК“, дори това да не е техния свободен и реален избор. Не смятаме, че обикновената промяна в сумата прави този подход законен“, допълва той.

В рамките на целодневно изслушване на потребителите на Meta и на трети страни ще бъде даде възможността да потърсят яснота за това как компанията спазва DMA.

Meta обяви предложението си за намаление на цената пред регулаторите по-рано тази година, а сега преговаря с ограните за защита на данните, по-специално с ирландския надзорен орган.

Потребителите, които се съгласяват да бъдат проследявани, получават безплатна услуга, финансирана от приходи от реклама.

Компаниите рискуват да бъдат глобени до 10% от годишния си глобален оборот за нарушения на DMA.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.