Apple губи $113 милиарда от пазарната си капитализация, след натиск от регулаторите

В САЩ Министерството на правосъдието започват дела срещу компанията, а ЕС проверява дали Apple спазва Закона за цифровите пазари в региона

11:55 | 22 март 2024
Автор: Леа Нилен,Самуел Столтън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Регулаторните органи от двете страни на Атлантическия океан насочват погледите си към Apple Inc., изнервяйки инвеститорите със страхове от глоби и заплашвайки нейното господство на пазара.

В САЩ Министерството на правосъдието и 16 главни прокурори съдят производителя на iPhone за нарушаване на антитръстовите закони. В Европа пък се твърди, че компанията е изправена пред проверки за това дали спазва Закона за цифровите пазари в региона.

Акциите на компанията се понижиха с 4,1% в четвъртък, изтривайки около 113 млрд. долара от пазарната си стойност и увеличавайки загубата си от началото на годината до 11%. Някога най-ценната фирма в света с пазарна капитализация от над 3 трлн. долара, през 2024 г. Apple се представи по-слабо както от Nasdaq 100, така и от S&P 500.

Това не е първият случай, в който Apple е подложена на регулаторен контрол. От години компанията и нейните колеги са обвинявани в обогатяване чрез потискане на конкурентите. Но тъй като продуктите на Apple стават все по-популярни и се утвърждават като част от ежедневието по целия свят, властите стават все по-борбени и предпазливи по отношение на нейната власт.

Американският иск, подаден в четвъртък във федералния съд на Ню Джърси, обвинява Apple, че блокира достъпа на конкурентите си до хардуерни и софтуерни функции на популярните си устройства. Потенциалните разследвания в Европа, които също са насочени срещу някои от конкурентите на Apple, ще се съсредоточат върху новите такси, условия и изисквания на фирмата за разработчиците на магазини за приложения.

"Настъпва момент, в който потокът от дела и свързаните с тях проверки стават истинска спирачка за работата на тези компании", казва Бил Ковачич, професор по антитръстово право в юридическия факултет на университета "Джордж Вашингтон". "Дори и да спечелят, те вече са загубили по един важен начин."

Apple отвърна на американския иск, като го нарече " неправилен по отношение на фактите и закона". Тя предупреди, че искът ще "създаде опасен прецедент, който ще даде възможност на правителството да се намесва в проектирането на технологиите на хората", и обеща да се "защитава енергично срещу него". Компанията не отговори на искането за коментар относно потенциалните европейски проверки.

В американския иск се твърди, че Apple е използвала властта си над разпространението на приложения в iPhone, за да осуети иновации, които биха улеснили потребителите при смяната на телефони. Според Министерството на правосъдието компанията е отказала да поддържа междуплатформени приложения за съобщения, ограничила е цифровите портфейли на трети страни и смарт часовниците, които не са на Apple, и е блокирала мобилните услуги за стрийминг в облака.

В доклада се посочват пет примера за технологии, в които според него Apple потиска конкуренцията: супер приложения, приложения за стрийминг на игри в облак, приложения за съобщения, смарт часовници и цифрови портфейли. Компанията наскоро добави поддръжка за облачни услуги за игри и заяви, че ще добави RCS за междуплатформени съобщения по-късно тази година.

"В Apple всеки ден правим нововъведения, за да създаваме технологии, които хората обичат - проектираме продукти, които работят безпроблемно заедно, защитаваме личните данни и сигурността на хората и създаваме вълшебно изживяване за нашите потребители", се казва в изявление на компанията. "Този съдебен процес заплашва това, което сме, и принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентните пазари."

Законът за цифровите пазари (DMA), в който се посочват редица правила за някои от най-големите технологични платформи в света, позволява на Европейската комисия да налага големи санкции в размер до 10% от общите годишни приходи на дадена компания в световен мащаб и до 20% за фирми, които многократно нарушават правилата. След като започнаха официални разследвания на Apple, както и на Google на Alphabet Inc., регулаторите се стремят да приключат с окончателните си решения в рамките на 12 месеца.

Apple, която току-що бе глобена от Европейския съюз в размер на 1,8 млрд. евро за блокиране на приложенията за стрийминг на музика да информират потребителите за по-евтини оферти, е подложена на сериозен контрол след влизането в сила на DMA на 7 март.