Министерството на правосъдието в САЩ ще съди Apple за антитръстови нарушения

Министерството на правосъдието вече съди Google на Alphabet Inc. за монополизация, а Федералната търговска комисия води антитръстови дела срещу Meta Platforms Inc. и Amazon.com Inc.

18:00 | 21 март 2024
Обновен: 18:09 | 21 март 2024
Автор: Ана Еджертън,Картикей Мехорта,Леа Нилен
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на правосъдието на САЩ се готви да обяви антитръстово дело срещу Apple Inc. в четвъртък, според двама души, запознати с въпроса.

Очаква се искът да бъде подаден във федерален съд в Ню Джърси, заяви един от източниците, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за конфиденциална информация.

Акциите на Apple поевтиняха с повече от 1% до 176,72 долара в 9:34 ч. в Ню Йорк в четвъртък. До затварянето на борсата в сряда те бяха отписали 7,2% от началото на годината.

Този ход засилва антитръстовите мерки на администрацията на Байдън срещу повечето от най-големите технологични гиганти в САЩ. Министерството на правосъдието вече съди Google на Alphabet Inc. за монополизация, а Федералната търговска комисия води антитръстови дела срещу Meta Platforms Inc. и Amazon.com Inc.

САЩ обвиняват Apple, втората по стойност технологична компания в света, че е нарушила антитръстовите закони, като наред с други нарушения е блокирала достъпа на конкурентите до хардуерните и софтуерните функции на своя iPhone.

Apple и Министерството на правосъдието не са отговорили на исканията за коментар.

Предстоящото дело ще бъде третият случай, в който Министерството на правосъдието съди Apple за антитръстови нарушения през последните 14 години, но това е първото дело, в което производителят на iPhone е обвинен в незаконно поддържане на доминираща позиция.

Искът идва в момент, когато Apple е подложена на все по-засилен контрол и в Европа заради предполагаемо антиконкурентно поведение. Този месец на компанията беше наложена глоба в размер на 1,8 млрд. евро за това, че е възпрепятствала конкурентите си в областта на музикалния стрийминг да предлагат по-евтини оферти. Apple обжалва санкцията и заяви, че регулаторите не са открили никакви "достоверни доказателства за вреди за потребителите".

Междувременно компанията може да бъде изправена пред пълноценно разследване съгласно новите правила на ЕС за големите технологии - Закона за цифровите пазари, който влезе в сила по-рано този месец. Конкурентите се натъкнаха на новите правила за App Store, които влязоха в сила в Европа, като се оплакаха, че промените вероятно ще доведат до по-високи цени за разработчиците. Санкциите за неспазване на новите правила на ЕС могат да бъдат строги - до 10% от годишните приходи на компанията в световен мащаб или до 20% за повторни нарушители.

Министерството на правосъдието започна последното дело през 2019 г. по времето на бившия президент Доналд Тръмп. Антитръстовият отдел обаче реши да даде приоритет на двойните дела срещу Google, отстъпвайки на заден план, тъй като през 2020 г. производителят на Fortnite Epic Games Inc. съди Apple за монополизация и това дело си проправи път през федералните съдилища.