Apple може да внедри Gemini на Google в новата версия на iOS

Според запознати Apple Inc. води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone, като по този начин се подготвя грандиозно споразумение, което ще разтърси индустрията за изкуствен интелект.

18:00 | 18 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Двете компании водят активни преговори, за да позволят на Apple да лицензира Gemini, набор от модели за генеративен изкуствен интелект на Google, за да използва някои нови функции, които ще бъдат включени в софтуера на iPhone тази година, заявиха лицата, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъжданията са частни. Според тях Apple наскоро е провела дискусии и с OpenAI и е обмисляла да използва нейния модел.

Ако сделката между Apple и Google се осъществи, тя ще надгради партньорството на двете компании в областта на търсенето. От години Google на Alphabet Inc. плаща на Apple милиарди долари годишно, за да направи своята търсачка опция по подразбиране в уеб браузъра Safari на iPhone и други устройства. Двете страни не са определили условията или марката на споразумението за изкуствен интелект, нито са финализирали начина, по който то ще се прилага, посочиха източниците.

Сделката ще даде на Gemini ключово предимство пред милиарди потенциални потребители. Но също така може да е знак, че Apple не е толкова напреднала в усилията си за изкуствен интелект, колкото някои се надяваха - и заплашва да привлече по-нататъшни антитръстови проверки на двете компании.
Apple подготвя нови възможности като част от iOS 18 - следващата версия на операционната система за iPhone - въз основа на собствените си модели за изкуствен интелект. Но тези подобрения ще бъдат насочени към функции, които работят на нейните устройства, а не към такива, предоставяни чрез облака. Така че Apple търси партньор, който да извърши тежката работа по генеративния ИИ, включително функции за създаване на изображения и писане на есета въз основа на прости насоки.

Говорителите на Apple и Google отказаха коментар. От OpenAI не отговориха веднага на запитването за коментар.
От началото на миналата година Apple тества свой собствен голям езиков модел - технологията, която стои в основата на генеративния ИИ - с кодово име Ajax. Някои служители изпробват и основен чатбот, наречен Apple GPT. Според запознати обаче технологията на Apple продължава да отстъпва на инструментите на Google и други конкуренти, поради което партньорството изглежда по-добрият вариант.

Сделката с Apple би била най-значимото партньорство на Google с Gemini до момента и би могла да бъде голям стимул за усилията на компанията в областта на изкуствения интелект. Apple има над 2 милиарда активно използвани устройства, които биха могли да използват Gemini от по-късно тази година. През януари Samsung Electronics Co. пусна нови смартфони с функции за изкуствен интелект, задвижвани от Gemini.
 

Какво казва Bloomberg Intelligence:
Потенциалното използване от Apple на Google Gemini за генеративен изкуствен интелект допълнително намалява риска от загуба на пазарен дял в близко бъдеще за Google в областта на търсенето. Смятаме, че сегашната сделка на Apple с Google, която плаща 20 млрд. долара за придобиване на трафик на устройства с iOS, дава на последния предимство пред конкурентите в търсенето, сред които OpenAI, които разчитат на Bing за връзки към уеб страници в реално време.
-Мандип Сингх, старши анализатор в BI

Но партньорството между двата гиганта от Силициевата долина вероятно ще привлече вниманието на регулаторните органи. Настоящата сделка на Google с Apple за търсене вече е в центъра на съдебно дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ. Правителството твърди, че компаниите са действали като едно цяло, за да завладеят пазара на търсене в мобилни устройства. Двойката оправдава споразумението с това, че Apple вярва, че качеството на търсенето на Google е по-добро от това на конкурентите и че е лесно да се смени търсачката, която потребителите използват на своите iPhone-и.
Споразумението между Apple и Google е подложено на критики и от страна на Европейския съюз, който принуждава Apple да улесни потребителите да сменят търсачката си по подразбиране от Google. С нарастването на регулаторния натиск и разпространението на изкуствения интелект, сегашната сделка за търсене в крайна сметка може да се окаже по-малко изгодна и за двете компании. Възможно е новото споразумение за изкуствения интелект да помогне да се компенсира това.

Финансирането на OpenAI от страна на Microsoft Corp. предизвика собствен регулаторен контрол, като Федералната търговска комисия на САЩ проучва дали тази сделка може да нарушава антитръстовите закони.

Въпреки че преговорите между Apple и Google продължават да са активни, малко вероятно е някаква сделка да бъде обявена преди юни, когато производителят на iPhone планира да проведе годишната си конференция за разработчици Worldwide Developers Conference.

Възможно е компаниите да не постигнат споразумение или Apple в крайна сметка да избере друг доставчик на генеративен изкуствен интелект, като OpenAI. Или пък Apple може теоретично да използва няколко партньора, както прави с търсенето в своя уеб браузър. Други доставчици на генеративен изкуствен интелект са Anthropic, която предлага чатбот, наречен Claude.

Gemini завладя въображението на потребителите и бизнеса, но не мина без противоречия. Миналия месец потребители откриха, че системата понякога неточно определя расата на лицата, изобразени в генерираните от ИИ изображения. Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Google, нарече този проблем "напълно неприемлив" и генерирането на изображения беше спряно.

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, обеща голямо съобщение за изкуствения интелект през тази година. Той заяви пред инвеститорите, че компанията ще пусне трансформиращи функции, които "ще проправят нови пътища". Планът е особено важен, тъй като инвеститорите търсят нови източници на растеж при производителя на iPhone, който отмени проект за разработване самоуправляващ се автомобил по-рано тази година. Тя прехвърли някои инженери по този проект в отдела си за изкуствен интелект.

Миналата година Кук заяви, че използва ChatGPT на OpenAI, но посочи, че има "редица проблеми, които трябва да бъдат решени". Той обеща, че новите функции на изкуствения интелект ще се появят в платформите на Apple, като преди това ще бъдат обмислени много добре. Възлагайки функциите на генеративния изкуствен интелект на друга компания, Кук потенциално намалява и отговорността за своята платформа.

Обсъжданите генеративни функции на изкуствения интелект теоретично ще бъдат вградени в Siri и други приложения. В същото време новите възможности за изкуствен интелект, базирани на собствени модели на Apple, все още ще бъдат вплетени в операционната система. Те ще бъдат насочени към проактивно предоставяне на информация на потребителите и извършване на задачи от тяхно име във фонов режим, твърдят запознати.