Financial Times: Google обмисля такси за търсене, което използва AI

Основната търсачка на Google ще продължи да бъде безплатна и рекламите ще се появяват заедно с резултатите от търсенето дори за абонатите, каза FT.

10:30 | 4 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google обмисля да събира такси за нови "премиум" функции, управлявани от изкуствен интелект (AI), съобщи Financial Times, като по този начин за първи път ще изисква такси за някой от основните си продукти.

Технологичният гигант разглежда варианти, като например добавянето на определени функции за търсене с изкуствен интелект към премиум абонаментните си услуги, съобщава FT, като се позовава на трима неназовани източници, запознати с плановете. Според доклада инженерите разработват технологията за въвеждане на услугата, но ръководството не е решило дали и кога да я пусне. Основната търсачка на Google ще продължи да бъде безплатна и рекламите ще се появяват заедно с резултатите от търсенето дори за абонатите, каза FT.

"Продължаваме бързо да усъвършенстваме продукта, за да обслужваме новите нужди на потребителите", заяви говорител. "Не работим и не обмисляме да въведем търсене без реклами. Както сме правили много пъти досега, ще продължим да изграждаме нови премиум възможности и услуги, за да подобрим абонаментните си предложения в Google."

Потенциалният ход подсказва, че звеното на Alphabet Inc. все още не е разбрало как да включи новата, бързо развиваща се технология, без да застраши основния си рекламен бизнес. Акциите поевтиняха с по-малко от 1% в следборсовата търговия след съобщаването на новината.
Откакто OpenAI стартира ChatGPT в края на 2022 г., Google се оказа в отбранителна позиция пред лицето на изключително популярния чатбот.

Способността на ChatGPT да дава отговори на запитвания чрез разказване на глас принуди Google да преосмисли традиционния си списък със сини връзки към уебсайтове и доходоносните реклами, които се появяват заедно с тях. Междувременно през последните години се появиха нови стартъпи в областта на търсенето. Някои от тях се опитват да убедят потребителите да се абонират за платени абонаменти, за да получат достъп до генеративни функции за търсене с изкуствен интелект или за по-добра защита на личните данни.

Миналата година Google започна да тества своя собствена услуга за търсене с помощта на AI, която съчетава персонализираното, подробно описание в допълнение към връзките към уебсайтове и рекламите. Но тя бавно включи функциите от експерименталното си "генеративно търсене" в основната търсачка.
През февруари Google добави ново платено ниво към потребителската си абонаментна услуга, което дава на хората достъп до най-новия ѝ модел с изкуствен интелект - Gemini. Потребителите, които плащат за този абонамент, наречен Google One AI Premium, могат да използват усъвършенствания чатбот Gemini и да имат достъп до генеративния модел на AI в популярни услуги като Gmail и Google Docs.

Използването на технологията за генериращ изкуствен интелект за захранване на заявките за търсене е "главозамайващо" скъпо, казва един бивш служител на Google, който е работил по продуктите за търсене на компанията. Екипите редовно са провеждали вътрешни сравнителни тестове на произволни заявки, за да измерят колко бързо търсачката на Google може да предостави резултати, но не са провеждали същите тестове за продукта на Google за търсене, задвижван от изкуствен интелект, отчасти защото това е било много скъпо, каза бившият служител.

Според друг бивш служител на Google след появата на ChatGPT Google е пренасочила екипите си за търсене, за да изпрати повече хора, които да работят по експерименталното преживяване, задвижвано от изкуствен интелект. Макар че първите отзиви са били положителни, високата цена вероятно е повлияла на решението да не се въвежда по-широко, казва човекът.

За Google таксуването на определени функции за търсене с изкуствен интелект би могло да помогне на компанията да получи допълнителни приходи, без да се нарушава основният бизнес с реклами за търсене, казва Мандип Сингх, анализатор в Bloomberg Intelligence.

"Като се има предвид, че OpenAI достигна оборот от 2 млрд. долара с потребителски абонаменти, смятаме, че Alphabet би могла да получи подобен тласък на абонаментните си продажби на стойност 15 млрд. долара", пише той в имейл.