Франция глоби Google с €250 млн. заради неразрешено обучаване на AI

Френският антитръстов орган се опитва да принуди големите технологични компании да договарят сделки с издателите на преса за препубликуване на тяхното съдържание

13:00 | 20 март 2024
Автор: Самюъл Столтън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google беше глобена с 250 млн. евро от френския орган за защита на конкуренцията за това, че не е сключила споразумения с медии за публикуване на връзки към тяхното съдържание и че е извличала статии от пресата, за да обучава своята технология за изкуствен интелект.
Този ход на френския орган бележи поредната ескалация в стремежа му да накара Google да работи по-справедливо с медийния сектор, след като преди това наложи на американския технологичен гигант глоба от 500 млн. евро за предишни злоупотреби.

Регулаторът заяви в сряда, че Google не е спазила ангажиментите си да преговаря добросъвестно с издателите на печатни издания и че е обучила своя чатбот за генериране на изкуствен интелект Bard, който сега се нарича Gemini, върху съдържание от печата, без да уведоми органа или издателите.
Въпреки че постигна споразумение с регулаторните ор0гани, Google заяви в публикация в блога си, че глобата е непропорционална и "не отчита в достатъчна степен усилията, които компанията е положила, за да отговори и разреши повдигнатите въпроси".

Френският антитръстов орган се опитва да принуди големите технологични компании да договарят сделки с издателите на преса за препубликуване на тяхното съдържание. Техните права за съседни права бяха насочени като част от Директивата на Европейския съюз за авторското право от 2019 г.
По-рано германският антитръстов орган се отказа от разследване на услугата News Showcase на Google, след като компанията уреди неговите опасения.

През 2014 г. Google изтегли услугата си News от Испания, след като страната прие закони, които позволяват на испанските издания да таксуват Google за публикуване на откъси от техни материали. В крайна сметка Google News беше възстановена в Испания.