Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребители обвиняват Google, че събира информация от режим "инкогнито"

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 02.04.2024 г.

12:41 | 2 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Google ще унищожи масиви от данни, за да уреди дело. Делото е свързано с това, че компанията е следяла потребителите, използващи търсачката в режим "инкогнито". Хората твърдят, че Google се е превърнала в „безотговорна съкровищница от информация“, като е позволила да научава повече за техните приятели, любими храни, хобита, навици за пазаруване и „най-интимните и потенциално смущаващи неща“, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Google се съгласи да унищожи милиарди записи с данни, за да уреди съдебно дело, твърдящо, че тайно проследява интернет потреблението на хора, които смятат, че сърфират поверително, предава Ройтерс.

Условията на споразумението са подадени в понеделник във федералния съд в Оукланд, Калифорния, и се нуждаят от одобрение от окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс.

Адвокатите на ищците оцениха споразумението на над 5 млрд. долара и до 7,8 млрд. долара. Google не плаща обезщетение, но потребителите могат да съдят компанията за индивидуални щети.

Груповият иск беше подаден през 2020 г. и обхваща милиони потребители на Google, които са използвали частното сърфиране от 1 юни 2016 г. насам.

Потребителите твърдят, че анализите, бисквитките и приложенията позволяват на звеното на Alphabet да проследява неправомерно хора, които настройват браузъра Chrome на Google в режим „инкогнито“, а други браузъри в режим на „частно“ сърфиране.

По думите им Google се е превърнала в „безотговорна съкровищница от информация“, като е позволила да научава повече за техните приятели, любими храни, хобита, навици за пазаруване и „най-интимните и потенциално смущаващи неща“, които търсят онлайн.

Съгласно споразумението Google ще актуализира разкритията за това, което събира при „инкогнито“ режима – процес, който вече е започнал. Освен това ще позволи на потребителите в този режим да блокират бисквитки на трети страни за пет години.

„Резултатът е, че Google ще събира по-малко данни от частните сесии за сърфиране на потребителите и Google ще печели по-малко пари от данните“, пишат адвокатите на ищците.

През декември беше постигнато предварително споразумение, което предотврати насрочения за 5 февруари 2024 г. процес. Тогава условията не бяха разкрити. Адвокатите на ищците планират по-късно да поискат неуточнени правни такси, дължими от Google.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.