Google намалява хранителния си отпадък, но без да ощетява служителите си

От предлагането на по-малки контейнери за мляко до готвенето на яйца на място, а не предварително, Google намери начини да изхвърля по-малко храна в боклука

20:30 | 14 март 2024
Автор: Дийна Шанкър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google намалява не само броя на служителите си.

Подобно на други гиганти от Силициевата долина, които се опитват да намалят броя на служителите си на фона на финансовата несигурност, Google съкрати хиляди работни места от януари 2023 г. насам. Но компанията също така ускорява промените в разкошните си корпоративни кафенета - дългогодишна примамка за технологичните служители - които ще намалят разходите и ще хранителните отпадъци на компанията.

От предлагането на по-малки контейнери за мляко до готвенето на яйца на място, вместо предварително, Google намери начини да изхвърля по-малко храна в боклука, като същевременно се опитва да гарантира, че служителите не се чувстват лишени от една от най-обичаните привилегии на компанията.

Целите на Google по отношение на хранителните отпадъци са определени за 2025 г., което е по-кратко от сроковете до 2030 г., свързани с много други усилия за устойчивост. През март 2022 г. компанията заяви, че има за цел да намали наполовина отпадъците на служител и до 2025 г. да не изпраща никакви хранителни отпадъци на сметища. До края на 2022 г. тя вече е пренасочила 85% от отпадъците.

"Близкият краен срок на този процес го прави предизвикателство", каза Кейт Брандт, главен директор по устойчивостта на Google. Компанията не е публикувала по-нови данни, но Брандт каза, че "отчитат добър напредък".

386-те кафенета, които съставляват глобалната хранителна верига на Google, сервират повече от 240 000 ястия дневно, отколкото приблизително 360-те обекта на Cheesecake Factory Inc. в света. Google разполага и с над 1500 микрокухни и 49 камиона за храна за служителите. При тези мащаби технологичният гигант на практика управлява ресторантьорска компания. Това означава, че неговите експерименти предлагат насоки за това как други компании в сферата на ресторантьорството биха могли да подходят към усилията за намаляване на въглеродния отпечатък или намаляване на разходите.

Всъщност яйцата "точно навреме", които намалиха отпадъците от бъркани яйца на Google с 44% в кухнята на компанията в района на залива, вече са навлезли и другаде. Compass Group, доставчикът на услуги за хранене, който работи с Google по промяната, я прилага в стотици други обекти.

Това е само един от примерите за текущи промени. "Буквално хиляди неща са се променили", казва Андрю Шакман, главен изпълнителен директор на Leanpath, технологична фирма, която предлага автоматизирано проследяване на хранителните отпадъци и работи с Google от 2014 г. насам.

Хранителните отпадъци са в центъра на усилията на Google за устойчивост, тъй като те допринасят значително за глобалните емисии: Според някои оценки те са отговорни за около 8% от всички парникови газове, причинени от човека.

Във вътрешна бележка от миналата година, за която съобщава Business Insider, компанията директно обвързва екологичните и финансовите ползи от инициативи като затварянето на неизползвани микрокухни и кафенета като хибридни графици, които намаляват трафика на хора.

Усилията обаче отиват отвъд затварянето. Кухните на Google вече използват остатъците от храна за създаване на нови ястия, включително приготвяне на средиземноморски слайдери с нахут от неизползвани елементи от салатения бар. Те се снабдяват със съставки като грозни продукти, които иначе биха се изхвърлили. Когато една сокоизстисквачка за пресни плодове създаваше излишни отпадъци от обелки в офиса в Дъблин, една пивоварна наблизо ги използва за производство на цитрусова бира. Излишната годна за консумация храна се дарява, а не се изхвърля.

Но компанията също така трябва да внимава да не изглежда като скъперник пред своите дългогодишни служители. Предварително подредените ястия могат да предоставят по-малки от предпочитаните порции. Надпис, който призовава служителите да вземат само това, което могат да изядат, и да се върнат за секунди, може да се стори на някои ненужно назидателен.

Google, подразделение на Alphabet Inc., отказва да съобщи колко пари са спестени благодарение на усилията му, но защитниците на намаляването на хранителните отпадъци като цяло го одобряват. "Дали са мотивирани предимно от екологични ползи или от спестяване на разходи, честно казано, е без значение, ако постигат и двете цели", казва Даниел Вогел, професор по мениджмънт в Kogod School of Business към Американския университет и бивш собственик на магазин за хранителни стоки във Вашингтон, който се грижи за климата. "Намаляването на разхищението на храна е полезно за баланса, така че всички печелят."

Въпреки това е трудно да се оцени въздействието на усилията върху околната среда. Компанията не отделя специфичните за храната емисии в своя въглероден отпечатък и отказа да предостави цифри, поискани от Bloomberg Green.

"Ако искат да правят смели твърдения за устойчивост и постижения, ако не можете да го докажете с твърди цифри, тогава това е много мека и въздушна приказка", казва Крис Хокнел, директор в консултантската компания за устойчивост Eight Versa. "Когато си Google, трябва да си по-добър от класа."