Google ще обучава AI модел със съдържание на Reddit

Излизането на Reddit на фондовата борса ще отбележи първото първично публично предлагане на акции на голяма компания в областта на социалните медии, откакто Pinterest пусна акциите си през 2019 г.

10:10 | 22 февруари 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Социалната медийна платформа Reddit е сключила сделка с Google, за да предостави съдържанието си за обучение на моделите на изкуствен интелект на гиганта, съобщиха трима души, запознати с въпроса, предава агенция "Reuters".

Според един от източниците договорът с притежаваната от Alphabet Google е на стойност около 60 млн. долара годишно.

Сделката подчертава как Reddit, която се подготвя за високопрофилен дебют на борсата, се стреми да генерира нови приходи на фона на ожесточената конкуренция за рекламни долари от страна на такива като TikTok и Meta Platform Facebook.

Източниците не са били упълномощени да говорят пред медиите и са отказали да бъдат идентифицирани.

Reddit и Google са отказали коментар.

По-рано Bloomberg съобщи за сделката за съдържание на Reddit, без да назовава името на купувача.

Миналата година Reddit заяви, че ще таксува компаниите за достъп до своя интерфейс за програмиране на приложения (API) - средството, чрез което разпространява своето съдържание. Споразумението с Google е първата съобщена сделка на Reddit с голяма компания за изкуствен интелект.

Базираната в Сан Франциско Reddit, която повече от три години обмисля пускане на акции, се подготвя да подаде тази седмица заявление за първично публично предлагане, което ще представи за първи път подробни финансови данни за потенциалните инвеститори в IPO.

Двама от източниците твърдят, че документите могат да бъдат предоставени още в четвъртък.

Компанията, която беше оценена на около 10 млрд. долара в кръг на финансиране през 2021 г., се стреми да продаде около 10% от акциите си в предлагането, съобщи по-рано Ройтерс.

Излизането на Reddit на фондовата борса ще отбележи първото първично публично предлагане на акции на голяма компания в областта на социалните медии, откакто Pinterest пусна акциите си през 2019 г.

През последните месеци създателите на модели с изкуствен интелект са заети със сключването на сделки със собственици на съдържание, като се стремят да разнообразят данните си за обучение извън големите части на интернет. Тази практика е изпълнена с потенциални проблеми, свързани с авторските права, тъй като много създатели на съдържание твърдят, че тяхното съдържание е използвано без разрешение.