Google претърпява неуспех в борбата с глобата от 2,4 млрд. евро от ЕС

През 2017 г. регулаторните органи на ЕС за защита на конкуренцията наложиха на Google рекордната за времето си глоба, тъй като е дала предимство на собствената си услуга за пазаруване.

17:30 | 13 януари 2024
Автор: Стефани Бодони
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google на Alphabet Inc. изглежда ще загуби съдебната си битка за намаляване на глобата от 2,4 млрд. евро, наложена от Европейския съюз за несправедливо облагодетелстване на собствените ѝ услуги за пазаруване, заяви съветник на висшия съд на ЕС.

Google "е използвала господстващото си положение на пазара на услуги за общо търсене, за да облагодетелства собствената си услуга за сравнително пазаруване, като е давала предимство на показването на нейните резултати", заяви Джулиана Кокот, генерален адвокат в Съда на ЕС, в необвързващо становище.

Тя предложи на съдиите от ЕС да отхвърлят жалбата на Google срещу по-ранно съдебно решение, в което се констатират същите нарушения. Върховният съд на ЕС често се съобразява с подобни съвети в окончателните си решения, които обикновено излизат няколко месеца след това.

През 2017 г. регулаторните органи на ЕС за защита на конкуренцията наложиха на Google рекордната за времето си глоба за нарушаване на антитръстовите правила, тъй като е дала предимство на собствената си услуга за пазаруване пред тази на конкурентите си. Технологичната компания беше принудена да промени начина, по който показва резултатите от търсенията при пазаруване, което може да помогне на съперниците да заемат част от ценното рекламно пространство. Глобата е част от тройка решения на ЕС, които доведоха до глоби на обща стойност 8,3 млрд. евро, включително за злоупотреби с господстващо положение в мобилната операционна система и в операциите за дисплейна реклама.

Google заяви, че "ще прегледа становището" и ще изчака решението. "Независимо от обжалването, ние продължаваме да инвестираме в нашето коригиращо средство, което работи успешно от няколко години, и ще продължим да работим конструктивно с Европейската комисия", се казва в изявлението.

Оттогава Комисията започна ново разследване на предполагаемото ограничаване на влиянието на Google върху цифровата реклама, като миналата година му отправи антитръстови обвинения, които заплашват с разпадане на части от доходоносния му бизнес. Миналата година компанията предупреди, че няма да приеме задължителното отделяне на част от услугите си.