Google ходи по тънък лед в антитръстов процес за изкуствения интелект в търсачките

Министерството на правосъдието смята, че Google е била много напред в областта на генеративния изкуствен интелект и е предпочела да не пусне технологията по-рано от страх да не загуби монопола си в търсенето

20:46 | 3 ноември 2023
Автор: Дейви Алба,Леа Нилен
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на Google омаловажиха позицията на компанията по отношение на изкуствения интелект по време на показания в рамките на знаков федерален антитръстов процес, като заявиха, че компанията Alphabet Inc. се опитва да бъде бавна и предпазлива поради опасната сила на технологията.

Министерството на правосъдието има друга теория: че Google е била много напред в областта на генеративния изкуствен интелект и е предпочела да не пусне технологията по-рано от страх да не загуби монопола си в търсенето. Според Министерството на правосъдието фактът, че Google е успяла толкова бързо да дебютира със своите инструменти за изкуствен интелект, след като Microsoft Corp. се е включила в надпреварата, показва, че компанията е задържала иновациите.

За да спечели делото, Министерството на правосъдието трябва да докаже някаква вреда за потребителите - а доказването, че Google умишлено е забавила технологичния напредък, е един от начините, по които правителството може да го направи. Подобни аргументи проработиха в делото за разделяне на AT&T през 80-те години на миналия век.

През последните няколко дни във Вашингтон Министерството на правосъдието се опита да докаже с помощта на свидетелски показания и документи, че Google отдавна притежава таланта и технологичния капацитет да напредне с генеративното търсене с изкуствен интелект - технология, която се опитва да отговаря на запитвания по прости указания на потребителя.

Google твърди, че забавянето е било правилно - не за да запази монопола си, а поради загриженост за обществените вреди.

"Нашето усещане беше, че все още не е съвсем отговорно тази технология да бъде представена на потребителите поради опасения за достоверност и токсичност", свидетелства в съда миналата седмица Прабхакар Рагаван, старши вицепрезидент на Google и шеф на компанията за търсене. "Ние я държахме зад капака, но постепенно я развивахме".

Реториката на Рагаван противоречи на публичните изявления на Google за нейното превъзходство и овладяване на изкуствения интелект в почти всяка друга среда - по време на отчетите за приходите на компанията, в съобщенията за продукти и в разговорите с инвеститорите на компанията.

Google няма търпение "да погледне напред към възможностите, предоставени от изкуствения интелект, за които сме толкова развълнувани и уверени", заяви главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, когато компанията отчете приходите си за третото тримесечие миналата седмица.

Министерството на правосъдието твърди, че веднага след като широко разгласената сделка на Microsoft с OpenAI Inc. и действията ѝ за тясно интегриране на ChatGPT в търсачката Bing са станали публично достояние, колебанието на Google е било заменено от вътрешен "червен код" за внедряване на генеративен изкуствен интелект във всички основни продукти на компанията.

Антитръстовите органи твърдят, че Google незаконно доминира в онлайн търсенето, като плаща милиарди всяка година - 26 милиарда долара през 2021 г. - за да бъде опция по подразбиране в уеб браузърите и смартфоните. Тези споразумения не позволяват на конкуренти като Microsoft и DuckDuckGo да натрупат достатъчно данни, за да се конкурират ефективно, тъй като Google получава 16 пъти повече данни от следващия си най-близък конкурент, твърди Министерството на правосъдието.

Миналата седмица Google официално започна защитата си след шестседмичен съдебен процес, по време на който Министерството на правосъдието и главните прокурори на щатите представиха доказателства. Основното разногласие по делото беше относно "мащаба" на търсачката - термин, който се отнася до количеството данни, които тя събира от уебсайтове и потребители. Министерството на правосъдието и ръководителите на конкурентите твърдят, че търсачката се нуждае от мащаб, за да се конкурира ефективно с Google.

Въпреки това Google твърди, че нейната търсачка е по-добра не заради предимството си в данните, а защото е направила по-значими инвестиции в хора и технологии. Днес потребителският принос е по-малко важен за търсачката, твърди компанията, поради по-новите технологии като машинното обучение и големите езикови модели, които се изграждат на базата на множество съществуващи данни.

Google също така заяви, че не се е въздържала от използването на изкуствен интелект в търсенето. В продължение на години Google отказваше да използва изкуствен интелект в своята търсачка, тъй като смяташе, че хората трябва да създават и разбират нейните системи за класиране, свидетелства този месец Панду Наяк, топ мениджър по качеството на търсенето в Google. Но това се промени през 2015 г., когато Google реши да започне да включва нови технологии за машинно обучение, каза той.

Оттогава насам компанията е интегрирала редица от тези алгоритми в своята търсачка, за да разбере по-добре контекста на потребителските заявки. Тези алгоритми разчитат на много по-малко данни за потребителите, като понякога дори не се нуждаят от данни за търсенето, казва Наяк. А Google държи строг контрол върху начина, по който те се използват в търсенето.

"Ние не предоставяме класацията в цялост на тези големи модели", казва Наяк. "Рисковано е за Google - или за който и да е друг - да предаде всичко на система като тези системи за дълбоко обучение."

Според ръководителите ползите за продукта за търсене на Google са ясни в резултатите. Търсачката вече може да разпознава кога потребителят е склонен към самоубийство и да препоръчва линии за помощ, каза Наяк.

Или вземете заявка за търсене на "прахосмукачка за малък апартамент с домашни любимци".

За да се разбере дали потребителят иска информация за апартамент, прахосмукачка или домашен любимец, е необходим алгоритъм за машинно обучение, който може да анализира контекста, казва Рагаван, старши вицепрезидент на Google и шеф на Наяк.

Дори докато говореха за актуализациите на търсенето с изкуствен интелект, ръководителите внимателно отхвърлиха идеята, че големите езикови модели като ChatGPT на OpenAI, който Microsoft подкрепя, са бъдещето. Този аргумент се разминава с показанията на други участници в делото, като например главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който по-рано този месец заяви, че доминиращата позиция на Google в търсенето ѝ дава предимство в надпреварата за изкуствен интелект.

През февруари Microsoft интегрира братовчед на ChatGPT във водещата си търсачка Bing. През март Google пусна публично своя продукт за разговорен изкуствен интелект, Bard. Понастоящем Google предлага ограничена версия на продукт за търсене, базиран на генеративен изкуствен интелект - наречен Search Generative Experience - само в САЩ, Индия и Япония, каза Рагаван, като в нея има отказ от отговорност, който предупреждава за ограниченията на продукта. Освен това потребителите трябва да се включат, за да могат изобщо да използват инструмента.

Няколко милиона потребители в САЩ са се опитали да използват генеративното търсене на Google - свидетелства Рагаван.

Рагаван критикува шума около генеративния изкуствен интелект, заявявайки, че има "нарастващо убеждение, че тези големи езикови модели могат да решат всеки проблем".

"Мисля, че хората очакват от тези неща да правят магии", свидетелства той, въпреки че "магията все още не е съвсем налице". Включването на машинното обучение в съществуващи технологии като тези на Google е "пътуване", а не "нещо, което се е случило за една нощ", добави той.