Бавната детоксикация на Google от рекламите е здравословна

Google постепенно започва да разчита все по-малко на рекламния бизнес, който я превърна в гигант в момента

13:05 | 3 февруари 2024
Автор: Парми Олсън
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Alphabet Inc., компанията майка на Google, се стреми към по-здравословен и диверсифициран бизнес модел. Това може би не изглежда толкова очевидно в сряда, когато акциите на компанията поевтиняха, след като тя разкрива, че продажбите на реклама са спаднали под очакванията през четвъртото тримесечие. Но усилията на компанията да се освободи от дългогодишната си зависимост от рекламния бизнес се движат в правилната посока, пише анализаторът Парми Олсън за рубриката Bloomberg Opinion.

Приходите от абонаменти за услуги като YouTube и продукта за съхранение в облак Google One се увеличават и заемат по-големи части от дяла от приходите, докато продажбите на реклами намаляха до най-ниския си дял от години. С течение на времето Google би било добре да изглежда толкова диверсифицирана, колкото Microsoft Corp., но това може да бъде труден преход, тъй като компанията се опитва да използва опита си в областта на изкуствения интелект, за да обслужва три много различни клиентски бази.

Нека започнем с добрите новини: Google постепенно започва да разчита все по-малко на рекламния бизнес, който я превърна в гигант в момента. Това, че е толкова изложена на риск, я прави уязвима към редица икономически сътресения, като например повишаването на лихвените проценти, а с всички нарушения на неприкосновеността на личния живот на потребителите целевата реклама е едно от най-съмнителните от етична гледна точка начинания на големите технологии. След като през 2020 г. 80% от приходите на компанията са от реклама, през следващите години този дял постепенно намалява, като през последното тримесечие достига 76%, тъй като абонаментите и облачните услуги заемат все по-голям дял от продажбите.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай не би могъл да избере по-подходящ момент, за да развие Google извън своите реклами и операции по търсене. Въпреки че нейната вездесъща лента за търсене е ключова и доминира в интернет от години, бъдещето ѝ изглежда по-несигурно от всякога благодарение на процъфтяващите инструменти за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, Claude и Perplexity, които се предлагат като полезни и по-малко натоварващи с реклами алтернативи.

Досега усилията на Google за диверсификация изглежда са успешни. Абонаментните продукти, които почти не бяха споменати в отчетите на компанията за 2020 г., сега носят почти 13% от приходите, в сравнение с 11% през миналата година. И въпреки че пазарният дял на Google в облачния сегмент е много по-малък от този на Amazon.com Inc. или Microsoft, маржовете за този бизнес надминават очакванията на анализаторите - впечатляващо постижение, като се има предвид, че услугите с изкуствен интелект са толкова скъпи за изпълнение. Google е в завидна позиция да реши този проблем. Въпреки че трябва да похарчи много пари за чипове и сървъри, за да захранва своите предложения за изкуствен интелект - което доведе до нарастване на капиталовите ѝ разходи с почти 3 млрд. долара през последното тримесечие - тя също така продава скъпите облачни услуги, за които другите фирми, които създават софтуер за изкуствен интелект, са толкова гладни в момента.

Преминаването към други ползотворни бизнеси обаче ще бъде стратегическо предизвикателство за Пичай. През по-голямата част от живота си Google е била клиент номер едно на рекламодателите и плодовете на усилията ѝ в областта на научните изследвания и развойната дейност са били насочени към това те да бъдат много доволни.

Сега Google се научава да обслужва двама други, все по-големи лидери: корпоративните клиенти, които купуват облачните ѝ продукти (които през последното тримесечие са донесли 9 млрд. долара), и потребителите, които купуват абонаменти за YouTube Premium, Google One, а скоро и за конкурента ѝ ChatGPT Bard Advanced (абонаментите са донесли 10,8 млрд. долара).

Големите разходи за изкуствен интелект с цел да впечатли рекламодателите, предприятията и потребителите дават на Google по-сложен микс от клиенти в сравнение с компания като Microsoft, която се концентрира предимно върху предприятията и потребителите. Google ще трябва да се увери, че докато нейните по-интелигентни алгоритми правят рекламата още по-целенасочена и ефективна, те не компрометират и потребителското изживяване на ползвателите.

Разбира се, ако рекламите станат прекалено натрапчиви, това може да накара повече потребители да се насочат към услугите на Google без реклами, като YouTube Premium и Bard Advanced. Това е чудесно за тези фирми, но не толкова за рекламодателите. А междувременно Google ще трябва да прави разлика между това, което може да предложи на потребителите, и още по-добрите инструменти с изкуствен интелект, които може да продаде на корпоративните клиенти в облака.

Google се оказва в позиция, в която се опитва да продава умни инструменти за изкуствен интелект на всички в труден балансиращ акт, който компанията никога не е играла преди. Тя трябва да прецени техните много различни нужди, като същевременно гарантира, че продуктите ѝ си заслужават парите, без да компрометира доверието им. Засега Сундар Пичай се справя, но това ще бъде трудно крачка в много нова територия.

Парми Олсън е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ технологиите. Бивш репортер за Wall Street Journal и Forbes, тя е автор на “We Are Anonymous”.