Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google плаща на Apple 36% от приходите от реклами през браузъра Safari

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 14.11.2023 г.

12:40 | 14 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Google плаща на Apple 36% от приходите, които генерира от рекламиране в резултатите от търсения, направени през браузъра Safari, твърди главен експерт по икономика на звеното на Alphabet. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Кевин Мърфи, който е професор в Университета на Чикаго, разкри данните по време на свидетелските си показания в защита на Google в рамките на антимонополния процес на Министерството на правосъдието във Вашингтон.

И Google, и Apple се противопоставиха на публичното разкриване на подробности за тяхното споразумение. В съдебна декларация миналата седмица Google разкри, че обявяването на допълнителна информация за сделката „неразумно би подкопало конкурентната позиция на Google по отношение както на конкурентите, така и на други контрагенти“.

Компаниите имат партньорство от 2002 г., което прави Google търсачка по подразбиране в Safari на Apple. Днес сделката е най-важната от споразуменията за залагане на Google като търсачка по подразбиране, тъй като е свързана с iPhone – най-използвания смартфон в САЩ.

Социалната медийна платформа Truth Social на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е загубила 73 милиона долара от стартирането си в началото на 2022 г., показа в понеделник декларация за ценни книжа от Digital World Acquisition Corp, SPAC, която планира да се слее с компанията.

Тръмп обяви пускането на своето приложение за социални медии през октомври 2021 г., заявявайки, че то ще „се противопостави на големите технологични“ компании като Twitter и Facebook, които преди това забраниха акаунта на президента.

През 2022 г. Truth Social отчете загуба от 50 милиона долара, с нетни продажби от едва 1,4 милиона долара. Тя загуби 23 милиона долара през първата половина на тази година, с нетни продажби от 2,3 милиона долара.

Независимата регистрирана публична счетоводна фирма на Trump Media & Technology Group (TMTG) посочи, че финансовото състояние поражда сериозни съмнения относно способността ѝ да продължи да функционира като действащо предприятие, според документацията.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.