Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнес психология: AI стресира човешкия капитал, но решения има

Анета Натова, психолог и професионален коуч, в "Бизнес старт", 15.04.2024 г.

13:14 | 15 април 2024
Обновен: 14:08 | 15 април 2024
Автор: Георги Месробович

Изкуственият интелект води до несигурност у служителите и повишение на нивата им на стрес. Решението е адаптивност към новите технологии и правилното им прилагане. Повишеният стрес често води до така наречения "burnout", за които хората трудно забелязват симптомите. Тук идва и ролята на мениджърите, които могат да създадат здравословни условия на работните места и добри практики за баланс между личния и професионалния живот, това коментира Анета Натова, психолог и професионален коуч, в новата рубрика "Бизнес психология", част от предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Стресът става все по-голям с навлизането на дигиталните професии, като се създава несигурност, каза Натова. Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) в много професии създава несигурност на работните места, тъй като хората се притесняват дали ще се справят с новите предизвикателства и дали ИИ ще ги замени. Адаптивността е решението за този проблем, но научаването на нови умения от служителите става по-бавно от технологичните промени.

Натрупването на стрес води до така наречения „burnout”, като симптомите за него са повишена раздразнителност, намалена мотивация и интерес не само към работата, а и към живота, нарушаване на апетита и съня, а в по-тежките форми прераства и в депресия и силно безпокойство. Тук идва и ролята на близките и приятелите на служителя да забележат симптомите.

Мениджърите и ръководните фигури имат сериозна роля за превенция, като могат да създава здравословна среда. Гостът обясни, че една от основните причини за стрес на работното място е промяната на ръководството и неефективната комуникация. Преките ръководители могат да създават обучения и различни политики, които подобряват баланса между личен живот и работа на служителите.

Човек трябва да се грижи за себе си и да наблюдава състоянието си. Различни видове лични интереси, хобита и спортове помагат за доброто състояние в личен план на работниците. Често хората се фокусират върху нещата, които нямат и не се радват на малките стъпки и постижения.

Различните технологии, които човек използва в ежедневието си, водят до повишени нива на стрес, като гостът обясни, че е добре човек да си прави почивки от използването на технологии.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.