Китай продава рекордна сума от американски дълг в признак на диверсификация

Графика на деня, 16.05.2024 г.

17:30 | 16 май 2024
Автор: Масаки Кондо и Ирис Оуянг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай продаде рекордно количество съкровищни облигации и облигации на американски агенции през първото тримесечие, подчертавайки усилията на азиатската страна да се диверсифицира от американските активи, докато търговското напрежение между тях продължава.

Пекин продаде общо 53,3 милиарда долара съкровищни облигации и облигации на агенции, комбинирани през първото тримесечие, според изчисления, базирани на последните данни от Министерството на финансите на САЩ. Белгия, често разглеждана като пазител на активите на Китай, се разпореди с държавни облигации на стойност 22 милиарда долара през периода.

Инвестициите на Китай в САЩ отново привличат вниманието на инвеститорите на фона на признаци, че напрежението между най-големите икономики в света може да се влоши. Президентът Джо Байдън разкри мащабни увеличения на митата върху набор от китайски внос, докато неговият предшественик Доналд Тръмп каза, че може да наложи данък от над 60% върху китайски стоки, ако бъде избран.

„Тъй като Китай продава и двете, въпреки факта, че сме по-близо до цикъла на Фед за намаляване на лихвените проценти, трябва да има ясно намерение за диверсификация от притежанията в щатски долари“, каза Стивън Чиу, главен азиатски валутен и лихвен стратег в Bloomberg Intelligence. „Продажбата на американски ценни книжа от Китай може да се ускори с възобновяването на търговската война между САЩ и Китай“, особено ако Тръмп се върне като президент, каза той.

Докато Китай продава активи в долари, неговите запаси от злато се увеличиха в официалните резерви на нацията. Делът на благородния метал в резервите се покачи до 4,9% през април, което е най-високото ниво според данни на централната банка от 2015 г.

Китай и страните с тесни връзки с него са увеличили запасите си от злато във валутни резерви от 2015 г. насам, докато страните от американския блок ги поддържат като цяло стабилни, каза Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд, в реч този месец. „Това предполага, че покупките на злато от някои централни банки може да са били водени от опасения относно риска от санкции“, каза тя.