Китай започва продажбата на свръхдългосрочни облигации, за да стимулира икономиката

Това четвъртата подобна продажба през последните 26 години. Последната бе през 2020 г., - властите емитираха облигации на стойност 1 трлн. юана, за да платят за последствията от взетите мерките срещу Covid-19.

13:05 | 13 май 2024
Обновен: 09:19 | 14 май 2024
Автор: Bloomberg News
Китай започва продажбата на свръхдългосрочни облигации, за да стимулира икономиката

В петък Китай ще започне продажбата на първата партида от своите специални държавни свръхдългосрочни облигации на стойност 1 трилион юана (138 млрд. долара), тъй като се стреми да набере средства в подкрепа на втората по големина икономика в света.

Централното правителство ще започне да емитира някои 30-годишни облигации в петък, според съобщение на Министерството на финансите. Облигации с 20-годишен и 50-годишен срок ще се предлагат съответно от 24 май и 14 юни. Последната партида, състояща се от 30-годишни дългови книжа, ще бъде пусната в продажба през ноември. Министерството не оповести размера на облигациите, които ще бъдат продадени.

Bloomberg съобщи за специалната продажба на държавни облигации по-рано в понеделник. Емисията ще включва 20-годишни облигации на стойност 300 млрд. юана, 30-годишни облигации на стойност 600 млрд. юана и 50-годишни – на стойност 100 млрд. юана, според запознати с темата, които помолиха за анонимност, тъй като информацията е поверителна.

Китай обяви плановете си за продажбата на облигации по време на Националния народен конгрес през март, когато политиците обещаха да увеличат фискалната подкрепа за икономиката. Този ход породи очаквания, че централното правителство увеличава фискалните си разходи на фона на нарастващия натиск върху дълговете на много местни власти.

Това е едва четвъртата подобна продажба през последните 26 години, като последната бе през 2020 г., когато властите емитираха тези облигации на стойност 1 трилион юана, за да платят за последствията от взетите мерките срещу пандемията.

Планираната продажба идва след като данните показаха, че широкият кредитен показател през април се е свил за първи път, тъй като продажбите на държавни облигации са се забавили. През първото тримесечие новите емисии на дълг от китайските власти и централни банки спаднаха наполовина от миналогодишното равнище, тъй като регионите с висок риск от задлъжняване бяха ограничени да вземат заеми, а средствата, набрани от миналогодишните продажби, все още се използват.

През последните седмици продажбите на облигации се ускориха. Миналата седмица провинциалните правителства продадоха най-голямото количество нови облигации от февруари насам, отговаряйки на призива на висшите ръководители да се ускори емитирането на местни облигации. През април 24-членното Политбюро също така обеща да започне продажбата на специален държавен дълг "в най-скоро време".

Предлагането на облигации нараства
Емитирането на ценни книжа от местните правителства е с най-бърз темп от февруари миналата седмица | Източник: Информация, събрана от Bloomberg

Продажбата на централния дълг ще помогне за "увеличаване на фискалните разходи, които досега бяха ниски", заяви Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. "Адекватното изпълнение на бюджета може да спомогне за поддържане на положителната динамика на растежа през първото тримесечие и да увеличи шансовете за достигане на 5% растеж."

Той очаква, че Китайската народна банка ще намали коефициента на задължителните резерви на банките, за да осигури достатъчна ликвидност, като прогнозира намаление с 25 базисни пункта, което да съвпадне с продажбата на облигации. Това би могло да увеличи възможността за намаляване на основния лихвен процент по кредитите, добави той.

Държавните разходи за инфраструктура ще бъдат от ключово значение за постигането на целта на Китай за растеж от около 5% през тази година, която остава над прогнозите на икономистите дори след стабилните данни през първото тримесечие.

Потребителското търсене все още е слабо, тъй като кризата с недвижимите имоти продължава, а пазарът на труда остава мрачен. Износът – светъл лъч в икономиката през тази година – е изправен пред несигурност, тъй като напрежението между Китай и някои от най-големите му търговски партньори нарасна на фона на оплакванията от излишния производствен капацитет.

По-рано Financial Times съобщи, че Китайската народна банка е поискала от брокерите съвет за определяне на цената при продажбата на първата партида държавни облигации.