Войната на Русия срещу Украйна повишава разходите за заеми за Източна Европа

Дълговият спред с германските петгодишни облигации за страните от ЕС в региона на ЕБВР „се отвори рязко“ след избухването на войната

13:10 | 15 май 2024
Автор: Аарон Еглитис и Хорхелина до Росарио
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нахлуването на Русия в Украйна се отрази на разходите за суверенни заеми за 10-те източни членки на ЕС, повишавайки разходите с около половин процентен пункт от началото на войната, според анализ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Виждате въздействието на войната върху Централна Европа“, каза Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР, в интервю преди публикуването на двугодишния доклад на банката за развитие за икономиките на членовете. „Много правителства открито говорят за страха си да не бъдат атакувани и това със сигурност е сигнал, който се чува от пазарите.“

Дълговият спред с германските петгодишни облигации за страните от ЕС в региона на ЕБВР „рязко нарасна“ след избухването на конфликта и остана над 100 процентни пункта, казват от банката, относно страни като Полша, Унгария, Хърватия и Латвия.

В регионите на ЕБВР като цяло средната доходност на 5-годишните държавни облигации се е увеличила с три процентни пункта между началото на февруари 2022 г., когато започна войната, и средата на април 2024 г., се казва в доклада. ЕБВР покрива около 40 икономики на три континента, от източната част на ЕС до централна Азия.

Източните членки на Европейския съюз бяха сред най-големите критици на атаката на Русия срещу Украйна, като предложиха по-строги санкции и предоставиха военна помощ на Киев. И докато тяхната географска близост до конфликта увеличи разходите за заеми, членството в Европейския съюз значително повиши жизнения стандарт, според ЕБВР.

За осемте източноевропейски нации, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., членството е огромен успех, каза Яворчик. Техните икономики сега отговарят на средно 50% от БВП на глава от населението на Германия, от 26% през 2003 г. Около половината от този растеж се дължи на присъединяването към групата, според доклада.

„Не е чудно, че други страни се интересуват от присъединяване към ЕС“, каза Яворчик.