Големите фондове залагат, че търговията „всичко освен облигации“ е към края си

Сега привлекателността се завръща, тъй като пазарите ценообразуват две лихвени понижения в САЩ тази година

15:02 | 19 май 2024
Автор: Хана Бенджамин-Кук и Наташа Доф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите инвеститори в облигации в САЩ агресивно прехвърлят пари в облигации с дълга дата, залагайки, че недолюбваният клас активи ще бъде един от печелившите от евентуални намаления на лихвените проценти.

Най-големите 20 мениджъра на взаимни фондове в САЩ увеличиха дюрацията през последните два месеца, тъй като доходността се покачи, според проучване на JPMorgan Chase & Co. Инвеститорите изграждат позиции чрез „натрупване“ на висококачествени корпоративни облигации, за да избегнат отрицателното пренасяне от държавния дълг, каза Николаос Панигирцоглу, глобален пазарен стратег в кредитора.

Дългосрочните корпоративни облигации печелят обратно инвеститорите, които избягаха, когато пазарът отхвърли залозите за предстоящо облекчаване от страна на Федералния резерв. Сега привлекателността се завръща, тъй като пазарите ценообразуват две лихвени понижения тази година, след като данните показаха спад на инфлацията в САЩ за първи път от шест месеца.

„Историята показва доста последователно, че доходността се покачва силно, започвайки три до четири месеца преди Федералният резерв действително да започне да намалява“, каза Гершон Дистенфелд от AllianceBernstein Holding LP, който наскоро удължи продължителността на фона American Income Portfolio на стойност 23 милиарда долара, който управлява. Това може да се случи „след месец или два, след шест месеца или не преди 2025 г.“, каза той.

„Търговията с всичко друго, но не и с облигации“ може вече да е приключила и дългосрочният дълг се очаква да се завърне през втората половина, пишат стратезите от Bank of America Corp. в бележка, публикувана в петък.

Мениджърите на фондове са увеличили разпределението си за облигации този месец със средно 7 процентни пункта спрямо април, според проучване, проведено от кредитора, въпреки че като цяло остават с подценка. За разлика от това, паричните нива паднаха до най-ниското си ниво от почти три години.

Компаниите отговарят

Някои компании отговориха на търсенето на дюрация, като тази седмица фирмата за здравеопазване Merck & Co. Inc. предложи 30-годишен бонд, най-дългосрочната корпоративна облигация в евро от 2021 г. насам. Ползата за корпорациите е, че ставките за по-дългосрочен европейски дълг са под тези на краткосрочните кредити, което позволява да се заключат по-ниски разходи по заеми.

„Компаниите се възползват от ниските преобладаващи кредитни спредове на пазара и заключват тази рискова премия за своите заеми“, каза Лука Ботилионе, ръководител на европейско кредитно проучване в Zurich Insurance Group AG.

Сделката на Merck помогна за увеличаване на средния срок на корпоративни облигации, емитирани на пазара на публично синдикиран дълг в региона този месец до около 7,6 години – най-дългият срок от октомври 2021 г., според данни, събрани от Bloomberg. Данните проследяват продажбите в евро, лири и долари в региона и изключват безсрочни и хибридни бондове.

„Корпорациите може да намерят сладкото място на пазарите в момента“, каза Алтеа Спинози, ръководител на отдела за изследване на фиксиран доход в Saxo Bank AS. „Те могат да заключат най-ниската доходност на кривата на доходност, докато значителен брой инвеститори, нетърпеливи да спекулират с агресивен цикъл на намаляване на лихвите, са готови да удължат срока.“