Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цачев: Пазарът си хареса американския дълг и спря да се притеснява от инфлацията

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, "Клуб Investor", 11.05.2024 г.

21:30 | 11 май 2024
Обновен: 09:47 | 12 май 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарът вече гледа позитивно към края на годината заради яснотата за нивата на лихвите. Корекцията при акциите беше минимална, като разпродажбите спряха в очакване на положителни ефекти от изборите в САЩ. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"От началото на месеца виждаме положителна тенденция на възстановяване на пазара и секторите, които вървят нагоре, са тези, които пострадаха най-много от повишаването на инфлацията и намаляване на перспективите за спад на лихвите на Федералния резерв. Пазарът очаква да види дали това е временно и насочва интереса си към обичайните, добре представящи се големи позиции, защото приключваме сезона на отчетите. Там виждаме по-добри резултати от прогнозите."

Пазарът не беше готов да гледа дългосрочно, както показа спада с близо 20% при Meta, след като публикува по-добър от очакваното отчет, но обяви големи инвестиции в бъдеще за AI. Сега видяхме промяната на фокуса, каза Цачев, като пазарите престанаха да се притесняват толкова от инфлацията.

Централните банкери дават сигнали, че лихвите няма да спадат толкова бързо, а връзката между пазара на акции и пазара на облигации се засили отново, както преди последната корекция миналта година, като всеки растеж на доходността водеше до спад на акциите и обратно, каза Цачев.

"Това видяхме последната седмица - пазарът си хареса американските дългови книжа и спря да се притеснява от инфлацията."

Лихвените плащания са "колосални" в момента и дългът на САЩ надминава 1 трилион долара, като в момента американското правителството продължава да емитира предимно краткосрочен дълг.

Цената на петрола спадна с повече от 10%, което съвпада с новите страхове за рецесия, която може би започва да се развива в САЩ. В краткосрочен план поевтиняването е положително, но трябва да притеснява пазарите, защото сигнализира за слабост в икономиката, каза Цачев.

Йената продължава да държи над 30-годишно дъно дори след интервенцията на централната банка, като проблемите в Япония са фундаментални - демографска криза, липса на инвестиции и индустрия, коментира Цачев. Страната е сериозен източник на финансов ресурс, но тези пари се инвестират в чужбина. Ако икономиката на Китай се забави, японските бизнеси там няма да могат да връщат в Япония печалбите, които държат йената, и има опасност от много по-бързо обезценяване.

"Япония има много големи фундаментални проблеми - за да се промени това, валутата трябва много да се обезцени и да започне да привлича пари, които да бъдат инвестирани в икономиката."

Какво се случва със златото и биткойн може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.