Бремър от Eurasia Group за отношенията между САЩ и Китай, Израел

Иън Бремър, президент и основател на Eurasia Group

17:00 | 17 май 2024
Обновен: 14:52 | 18 май 2024
Автор: Петя Кушева

Това началото на търговска война ли е или не?

О, не. Първо, едва ли бихме го нарекли начало, след като вече няколко администрации повишават митата за Китай. Също и защото все още има ужасно много ангажираност и китайците все още са ангажирани в офанзивата на очароване на американски изпълнителни директори и такива от цял свят, защото икономиката им е слаба и не искат да изгонят преките чуждестранни инвестиции, които не се представят добре. Не искат да им избягат още капитали.

Като казах всичко това, в Съединените щати е време на избори. И Байдън ясно отговори, че много хора, не само сенатор Джони Ърнст, искат американците да бъдат по-строги към Китай. Мита за 18 милиарда долара, включително 100% мита върху износа на китайски електрически автомобили за САЩ, ще помогнат да се отговори на това политическо искане.

Йън, Вашето мнение е ясно, относно с идеята, че Пекин е домакин на голяма част от корпоративна Америка. Но президентът Си Дзинпин бе домакин на руския президент Владимир Путин, който пътува до Китай. Обещаваха да скрепят сътрудничеството си срещу американското, цитирам „ограничение“ на държавите им. Колко трябва да се притесняваме от това колко се сближават тези двамата?

Повече ме притесняват отношенията на Путин, които са приятелство без ограничения, със Северна Корея и Иран. Той получава много оръжия от тях, които използва срещу оръжията на НАТО в Украйна. И им дава много технологии. Това са държави, които наистина създават хаос, мошеници са. Искат САЩ да се провалят на световната сцена.

Отношенията на Китай с Русия са топли и стават малко по-приятелски. Но все още има значителни ограничения. При това пътуване не видях никакъв напредък относно смущенията на финансовите транзакции между руски износители и китайски финансови институции, защото китайското правителство иска да избегне тези американски санкции.

Не видях никакъв напредък по изграждането на електро-газопровод Сибир 2, който руснаците наистина искат, а китайците се бавят.

Имаше много топла риторика между двете държави. И двете критикуват САЩ като държава, която се опитва да подронва стратегическата стабилност и да конфискува чужди активи и собственост и прилага едностранни принудителни мерки върху експортния контрол, издига търговски бариери. Всички тези неща звучат добре от гледна точка на Русия и Китай. Но ако сте очаквали, че ще има конкретен пробив в политиката, резултати от тази среща на върха, аз не виждам никакви резултати.