Ралито на долара издиша след по-добрите данни за инфлацията

Графика на деня, 16.05.2024 г.

13:35 | 16 май 2024
Автор: Маркъс Уонг
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Неотдавнашното поскъпване на долара е изложено на риск от забавяне, тъй като охлаждането на ценовия натиск в САЩ и възстановяването на Китай дават причина на търговците да продават.

Показателят на Bloomberg за долара падна до едномесечно дъно в четвъртък след доклад от предишния ден, който показа, че базовата инфлация в САЩ се охлади през април за първи път от шест месеца. Индексът се насочва към трети ден на загуби и поредицата може да спре общия възходящ тренд, който е в сила от началото на годината.

„Скоро доларът може да поевтинее, но не заради един фактор, а заради комбинация от множество причини“, каза Мингзе Ву, валутен търговец в StoneX Group в Сингапур. „Ефектът на CPI в САЩ все още се усеща.“

Доларът също е уязвим към спадове, тъй като настроението за риск се подобрява поради регионалното рали на акциите и потенциалните печалби на юана, тъй като Пекин се опитва да подкрепи сектора на имотите, каза Ву. Нарастващите ястребови залози за централната банка на Япония ще подкрепят йената, добави той.

Суаповете са включили в оценката си над 90% шанс, че политиците в САЩ ще обявяват намаление на лихвите с четвърт пункт до септември след последните данни за инфлацията. За сравнение, пазарът отчиташе 80% шанс за септемврийско движение в края на миналата седмица.

Но някои служители на Фед казаха, че трябва да има по-конкретни доказателства за дезинфлация, преди централната банка да може да се насочи към намаляване на лихвените проценти. В радио интервю в сряда председателят на Федералната резервна банка на Чикаго Остан Гулсби приветства забавянето на растежа на цените през април, но отбеляза, че „все още има място за подобрение“.

Трейдърите ще следят седмичните данни за безработицата в САЩ в четвъртък, както и изказвания на служители на Фед, включително Майкъл Бар, Томас Баркин и Лорета Местър, за улики относно траекторията на лихвените проценти в САЩ.