В краткосрочен план доларът ще остане по-твърд, не по-силен

Махджабиин Заман, директор Валутни изследвания, ANZ

16:00 | 8 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Доларът е мъчителен за повечето хора, ако използвам израза на Джон Конъли, бившият американски министър на финансите. Това е нашата валута, но е ваш проблем. Сега сме на 1,05. Прогнозата е за 1,02. Обяснете ни какво трябва да стане, за да паднем на 1,02?

В краткосрочен план доларът ще остане по-твърд, не по-силен.

Защото годината започна с очакване за около 6 понижения на лихвите, оценени от пазарите, а днес са едно и половина. Сигурна съм, че ще се спрем някъде по средата.

Ние очакваме две намаления на лихвите, едно през третото и едно през четвъртото тримесечие.

Вижте, доларът в даден момент ще отслабне. Данните показват, че сме в повратен момент. САЩ се отличи през цялата изминала година и в началото на тази. Но глобалният ръст също тръгва. Великобритания и Европа се завръщат.

Този изключителен ръст в САЩ ще се запази. Смятаме, че това сигурно е една от причините доларът да се насочи от много висока и надценена позиция към по-нормални нива.

Добре, как това се отразява на BoJ? Или на Министерството на финансите в Япония? Дава ли им глътка въздух, за да решат?

Така мисля. Ще има даде глътка въздух, но това ще стане чак през третото-четвъртото тримесечие. В краткосрочен план чакаме американската потребителска инфлация следващата седмица, която ще ни покаже посоката и очакванията за лихвите и долара.

В краткосрочен план има рискове за леко по-слаба йена. Трябва да следим Министерството на финансите и да сме готови за интервенция. Те имат над 1,2 трлн долара валутни резерви. Лесно ще се намесят.

Основната им тревога е не само волатилността на йената, на която сме свидетели, но и как засяга и се отразява на инфлацията на стоките. Защото много от стоките и суровините им са вносни. Това ще засегне домакинствата, а те не го искат.

Надяват се на инфлация, базирана на услугите, а не на стоките.