Търговците очакват спад на долара след данните за инфлацията в САЩ

Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи във вторник, след като Пауъл призова за търпение по отношение на инфлацията

09:01 | 15 май 2024
Автор: Робърт Фулем и Назмул Ахасан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на валута очакват спад на долара в резултат на ключовия доклад за инфлацията в САЩ в сряда.

Търговците на опции натрупват мечи залози за световната резервна валута в навечерието на публикуването на априлския индекс на потребителските цени. Това изпрати нормално положителен индекс на едноседмично обръщане на риска под номиналната стойност във вторник за първи път от два месеца.

Доказателствата, че инфлацията намалява, подкрепят председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който повтори във вторник, че повишаването на лихвения процент едва ли ще бъде следващият ход на централната банка. При този сценарий търговците вероятно ще се съсредоточат отново върху перспективата за облекчаване на паричната политика през тази година - и натиска надолу върху долара.

„Хладни нива на инфлацията може да разпалят надежди, че Фед отново е напът за лятно намаление, намалявайки предимството на доходността на долара“, каза Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger & Co. „Но Фед вероятно ще търсят няколко месеца подобрени данни, преди да започнат да придобиват увереност, че е време за облекчаване на политиката.“

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват данните да покажат, че темпът на промяна на потребителските цени в САЩ се е забавил до 3,4% през април от 3,5% месец по-рано.

Отчитане на инфлацията, което отговаря на прогнозите или е по-меко от очакваното, затвърждава очакванията за две намаления на лихвените проценти с четвърт пункт от Фед тази година. Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи във вторник, след като Пауъл призова за търпение по отношение на инфлацията.

Данните на Комисията за търговия със стокови фючърси за седмицата, приключила на 7 май, също показват, че търговците се оттеглят от големите и бичи залози в долари. Некомерсиалните спекуланти, включващи подобни на хедж фондове и мениджъри на активи, сега държат само около 24 милиарда долара в сделки, обвързани със залози, че доларът ще се покачи - най-малката сума от началото на април.

Доларът има история на спад след по-хладни данни за инфлацията. През изминалата година имаше три пропуска на инфлацията под прогнозата. Във всеки от случаите доларът завърши търговската седмица значително надолу.

Въпреки че търговците се отдръпват от долара в сравнение с много валути, това идва заедно с особено оптимистичната перспектива за еврото. Относителната премия за кол опция за общата валута - или залог, че тя ще поскъпне през следващата седмица - се повиши до най-високото ниво от февруари.

Според стратезите на Bank of America Corp. Хауърд Ду и Вадим Яралов, базираните в Европа инвеститори са „напълно отменили дългите доларови позиции от последния месец“. В резултат на това фирмата има оптимистично мнение за еврото спрямо долара на фона на инфлацията в САЩ.