Nvidia съперничи на златото като щит срещу инфлацията

Йената загуби статута си на валута-убежище

07:17 | 13 май 2024
Автор: Едуард Харисън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според някои респонденти в последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse най-големите американски технологични акции са не само залог върху иновациите, но и възможен хедж срещу инфлацията.

Златото, предпочитано убежище от десетилетия, все още се смята за най-добрата защита срещу риска от покачване на цените, според 46% от участниците в проучването. Но почти една трета казаха, че технологичните гиганти са първият им избор за ролята.

Отговорът подчертава доминиращата роля, която компании като Nvidia Corp., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc. играят на финансовите пазари в САЩ, докато разширяват влиянието си върху големи части от икономиката. Това им позволи да генерират стабилни печалби, подклаждайки ралита, които правят инвеститорите уверени, че те ще продължат да бъдат източник на солидни печалби.

Инфлацията в САЩ се понижи значително от горещите нива през 2022 г., но надмина очакванията на икономистите през първите три месеца на годината и остава упорито над целта от 2% на Федералния резерв.

Това остави увеличението на цените като цяло най-голямото безпокойство сред инвеститорите. Мнозинството от респондентите в проучването – 59% от 393 – посочиха възраждащата се инфлация като най-големия риск, пред който са изправени финансовите пазари от сега до края на годината. Следващото отчитане на индекса на потребителските цени е насрочено за тази сряда и вероятно ще достигне около 3,4%.

Nvidia, например, поскъпна повече от шест пъти, откакто инфлацията за първи път надхвърли 2% през март 2021 г. Дори Apple Inc., която е виждала върхове и спадове, надмина по-широкия пазар през този период, печелейки над 50% спрямо приблизително 30% за S&P 500. Все пак, подобно на други акции на растеж, технологичните компании са чувствителни към промените в инфлацията и лихвените проценти, тъй като техните оценки зависят до голяма степен от бъдещите печалби.

Около една четвърт от респондентите посочиха рецесията в САЩ като най-големия риск за 2024 г. В този случай държавните облигации, а не акциите, биха предложили по-добър щит, показва проучването.

Изненадващата устойчивост на икономиката въпреки по-строгата парична политика на Фед поддържа паричните потоци в САЩ, където доходността на облигациите е висока, а корпоративните печалби продължават да растат.

Напливът подхранва подновеното покачване на щатския долар, който преобладаващо се смята за най-добрата валута за издържане на времената на пазарни сътресения.

Почти три четвърти от анкетираните казаха, че доларът е най-добрата валута-убежище, като швейцарският франк получава около 23% от гласовете, а японската йена около шест пъти по-малко. Сред респондентите от САЩ и Канада доларът получи 86% от гласовете, докато в Европа 43% от участниците избраха швейцарската валута.

Йената е загубила статута си на убежище поради обезценяването си спрямо долара и поради изключително разхлабената парична политика на Япония, показва проучването. Зеещата разлика между лихвените проценти в Япония и САЩ изпрати йената до най-ниските нива от 1990 г. по-рано тази година.

Златото е поскъпнало с почти 15% тази година, като Народната банка на Китай е един от най-големите източници на търсене. С конфискацията на доларовите активи на Русия след войната в Украйна, много страни се опитват да се диверсифицират от долара, като златото е естествен бенефициент. Само 13% от респондентите в проучването MLIV Pulse казаха, че търсенето на геополитически необвързани активи е от полза за биткойн.