Турция планира нови фискални мерки за справяне с инфлацията

Очаква се правителството да въведе нови фискални мерки и ще ускори структурните реформи, за да засили икономическата програма

07:19 | 10 май 2024
Автор: Керим Каракая,Асли Кандемир
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати турските власти се готвят да обявят серия от фискални мерки още в понеделник, за да намалят публичните разходи в опит да подпомогнат борбата с ширещата се инфлация.

Правителството ще въведе нови фискални мерки и ще ускори структурните реформи, за да засили икономическата програма, заяви министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек пред група инвеститори в Истанбул в четвъртък, твърдят хора, които не пожелаха да бъдат назовани, тъй като дискусиите са поверителни.

От Министерството на финансите отказаха коментар.

Мерките подчертават необходимостта, която управляващите изпитват, за да ограничат инфлацията възможно най-бързо, тъй като се очаква скоро годишната инфлация да достигне връх от около 75%. В четвъртък централната банка заяви, че според нея инфлацията ще завърши годината на ниво от 38%. Управителят на централната банка Фатих Карахан повтори, че банката ще направи „каквото е необходимо“, за да се бори с инфлацията, и отдаде увеличението на прогнозата си за индекса на потребителските цени на по-силното вътрешно търсене.


Възприемането на риска в Турция се подобрява/5-годишните суапове за кредитно неизпълнение паднаха до най-ниското си ниво от 2020 г. насам
Инвеститорите приветстваха тези сигнали. Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на Турция спаднаха с 9 базисни пункта до 275 базисни пункта, което е най-ниското ниво от 2020 г. насам. Облигациите в лири се повишиха, като доходността на 2- и 10-годишните държавни облигации спадна съответно до 72 базисни точки и 79 базисни точки.

Мерките за икономии на правителството ще включват преглед на разходите, забавяне на някои публични разходи и намаляване на инвестициите в някои сектори, заявиха хората, които са били информирани за плановете в четвъртък.

В презентацията пред инвеститорите като приоритети на страната бяха изтъкнати ценовата стабилност, укрепването на фискалната позиция, намаляването на дефицита по текущата сметка и структурните реформи, заявиха те.

След националните избори преди около една година Шимшек беше инициатор на промяна в политиката, която доведе до повишаване на основния лихвен процент с повече от 40 процентни пункта до 50%.

Като част от тази промяна длъжностните лица се опитват да намалят и раздутия бюджетен дефицит, който беше накърнен от предизборните разходи и разходите при земетресението миналата година. Инвеститорите и икономистите твърдят, че фискалните мерки също трябва да подкрепят в по-голяма степен паричната политика, за да се постигне дезинфлация.