Турция потвърди пълното спиране на търговията с Израел заради войната в Газа

Този ход бе предприет ден след като Турция обяви плановете си да се присъедини към делото на Южна Африка във върховния съд на ООН като ищец, обвиняващ Израел в извършване на геноцид в палестинската територия

10:08 | 3 май 2024
Обновен: 10:09 | 3 май 2024
Автор: Фират Козок, Селчан Хачаоглу, Галит Алтщайн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP
  • Израел и Турция възстановиха дипломатическите си отношения през август миналата година след десетилетие на напрежение и проучваха начини за засилване на сътрудничеството до момента, в който "Хамас" предприе нападение срещу еврейската държава на 7 октомври, което предизвика войната
  • Търговията между страните е на стойност 6,8 млрд. долара през 2023 г., от които 76% е турският износ, по данни на Турския статистически институт

Турция потвърди, че ще спре цялата търговия с Израел, докато страната не позволи непрекъснат и достатъчен поток от хуманитарна помощ за Газа, след като двама служители, запознати с въпроса, заявиха, че спирането е влязло в сила по-рано в четвъртък. 

Турция реши да разшири ограничението, наложено миналия месец върху някои видове турски износ за Израел, поради "влошаването на хуманитарната трагедия в Палестина", се казва в изявление на Министерството на търговията, като се добавя, че се работи, за да се гарантира, че палестинците няма да бъдат засегнати неблагоприятно. 

Този ход допринася за вече високото напрежение между някогашните близки съюзници заради войната в Газа, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган засилва критиките си към еврейската държава и се опитва да консолидира подкрепата си сред консервативните избиратели у дома. 

"Започна вторият етап на мерките, предприети на държавно ниво, и сделките за износ и внос, свързани с Израел, бяха преустановени, за да обхванат всички продукти", се казва в изявлението. "Турция ще прилага твърдо и решително тези нови мерки, докато правителството на Израел не позволи непрекъснат и достатъчен поток от хуманитарна помощ към Газа."

Търговията между страните е на стойност 6,8 млрд. долара през 2023 г., от които 76% е турският износ, по данни на Турския статистически институт. Вносът на Израел от Турция възлиза на 4,6 млрд. долара през 2023 г., което я прави шестият по големина източник на внос за Израел, според Централното статистическо бюро на Израел. Основният внос от Турция е на стомана, машини, минерали и горива, както и на пресни продукти и хранителни стоки.

"Това е поведение на диктатор, който потъпква интересите на турския народ и бизнес общност, като същевременно пренебрегва международните търговски споразумения", заяви външният министър на Израел Израел Кац в публикация в социалната медийна платформа X. 

Израелското правителство ще работи за създаване на незабавни алтернативи за търговията с Турция чрез увеличаване на местното производство и намиране на други доставчици, каза той. 

Ръководителят на организация, обединяваща индустриалците в Израел, призова правителството да наложи защитни мита от 100 % върху целия внос от Турция през следващите три години и да обмисли възможността за пълна забрана на някои видове внос. 

"Това е единственият начин Ердоган да разбере, че не може да си играе с нас и че действията му ще имат дългосрочни последици", заяви в изявление Рон Томер, председател на Асоциацията на производителите в Израел. Той допълни, че Израел трябва да направи всичко възможно, за да насърчи създаването и разширяването на местни заводи за производство на храни и строителни материали и да се откъсне от зависимостта от Турция. 

Turkey Confirms
Войната между Израел и Хамас забави, но не спря турския износ. Турският износ за Израел е намалял на годишна база

Този ход бе предприет ден след като Турция обяви плановете си да се присъедини към делото на Южна Африка във върховния съд на ООН като ищец, обвиняващ Израел в извършване на геноцид в палестинската територия.

Израел и Турция възстановиха дипломатическите си отношения през август миналата година след десетилетие на напрежение и проучваха начини за засилване на сътрудничеството до момента, в който "Хамас" предприе нападение срещу еврейската държава на 7 октомври, което предизвика войната. Конфликтът предизвика обществена реакция в целия арабски свят и дори в САЩ.

Ердоган нарече бойците на "Хамас" "борци за свобода" и многократно критикува поведението на Израел във войната, в която според здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа са загинали 34 000 палестинци. За разлика от САЩ и Европейския съюз, Турция не счита групировката за терористична организация. 

На 20 април Ердоган прие в Истанбул политическия лидер на "Хамас" и призова за незабавна помощ за Газа.