В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ердоган се надява, че предприетите икономически мерки ще дадат резултат до 2 години

Мариян Карагьозов, експерт по Турция и Близкия Изток, "В развитие", 29.04.2024 г.

17:30 | 29 април 2024
Обновен: 10:18 | 1 май 2024
Автор: Павел Велев

Работата на министъра на финансите на Турция Мехмет Шимшек е разглеждана като завръщане към т. нар. „ортодоксална“ икономическа политика. Шимшек беше във Вашингтон, където се срещна с представители на Групата на двайсетте и Международния валутен фонд с цел подпомагане на турската икономика и привличане на чуждестранни инвеститори, което е основният приоритет за страната, заяви експертът по Турция и Близкия Изток Мариян Карагьозов в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

На въпроса как турското общество реагира на тази икономическа политика експертът отговори, че 60% от турците не могат да си позволят почивка в страната. Седмица по-рано бе организирана кампания за бойкот на заведения поради това, което потребителите определят за крайно завишени цени. Също така има и политическа реакция.

„В централните райони на Анкара различни леви партии са разлепили плакати, на които пише „Не затягайте коланите, елате на протестен митинг на първи май!“.

Относно това как Ердоган би реагирал на тези настроения г-н Карагьозов коментира, че се очаква да се повишат пенсиите. Пенсионерите са 20-25% от населението и най-тежко понасят инфлацията. Президентът има още четири години да стабилизира икономиката. Ердоган може да си позволи известно недоволство от страна на населението, тъй като не се предвиждат други избори. Той се надява предприетите мерки да дадат резултат след 1-2 години.

Относно мерките, които властите предприемат с цел намаляване на инфлацията гостът коментира, че има постоянен дефицит на високотехнологични ресурси и енергоресурси, които Турция внася. Притокът на инвеститори ще отслаби натиска върху валутния курс, което ще засили турския износ. Това ще стабилизира външната търговия. Възможно е да се достигне до увеличаването на данъци за по-големия бизнес и ограничаване на държавните разходи.

За начините на привличане на чуждестранни инвеститори гостът спомена като пример идеята за създаването на „Път на развитието“, който ще свърже Турция със страните от Персийския залив пред Ирак. Наскоро в Ирак бе подписано тристранно споразумение между ОАЕ, Ирак и Турция с цел реализиране на проекта.

Експертът подчерта, че в сферата на енергетиката главен партньор на Турция и Русия. Аккую е първата АЕЦ в Турция, която се строи от руснаци и произвежда 10% от електроенергията на страната. Очакват се инвестиции от ОАЕ и Катар. ЕС също е важен в търговски план – 45-55% от турската външна търговия е насочена към Европа. САЩ са важен партньор, но остават противоречията между Турция и САЩ по повод войната в Газа и противоракетните комплекси C-400.

„Турската енергийна стратегия е изключително диверсифицирана. Турците спазват баланса, но не го променят радикално в някаква посока“.

Турция получава природен газ от страни като Русия, Иран, Азербайджан, но „делът не е твърде застрашителен“. Строят се също така и терминали за втечнен газ, който ще бъде получаван Алжир, Нигерия, Катар и други страни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук