Търговският бум на Турция с Русия се забавя под тежестта на санкциите

Износителите на машини, които се възползваха най-много от рязкото увеличаване на доставките на Турция за Русия през 2023 г., може да усетят спад на продажбите там с 1 млрд. долара през тази година

18:56 | 5 април 2024
Автор: Патрик Скайс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговията на Турция с Русия се затруднява заради западните санкции, които засягат ключов канал за доставки за Москва, който според САЩ и Европейския съюз подхранва войната в Украйна.

Износителите на машини, които се възползваха най-много от рязкото увеличаване на доставките на Турция за Русия през 2023 г., може да усетят спад на продажбите там с 1 млрд. долара през тази година поради "неясните" и "бързо разширяващи се" списъци със санкции и рестрикциите по отношение на артикули с потенциална военна употреба, каза Кутлу Каравелиоглу, председател на Асоциацията на износителите на машини, в която членуват 22 000 души.

Това е една трета от миналогодишните продажби за Русия, каза той и добави, че досега най-голям спад е имало при металорежещите машини, помпите и електрическите двигатели.

"Не изглежда възможно за който и да е сериозен корпоративен производител на машини да поддържа предишния си интерес към Русия в условията на нарастващ натиск върху банковата система и веригите за доставки", каза той.

Това са лоши новини за турските компании - и за опита на правителството да намали дефицита по текущата сметка. Но тя показва, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия са все по-ефективни, дори в чужди юрисдикции като Турция - член на НАТО, който се опитва да поддържа икономически връзки с Москва въпреки войната.


Износът на Турция за Русия спада от високите нива след инвазията

По предварителни данни, публикувани в четвъртък от Министерството на търговията на Турция, износът за Русия е спаднал с 33,7% през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Засилен контрол

Търговията между Турция и Русия рязко нарасна след руската инвазия през февруари 2022 г. Това предизвика критики, а по-късно и санкции от страна на САЩ и ЕС, които се опитаха да спрат потоците от продукти като промишлени машини и резервни части, които според тях биха могли да помогнат на руската армия.

ЕС твърди, че Турция, Обединените арабски емирства и Китай са сред страните, които заобикалят ограниченията на блока за търговия със санкционирани технологии с Русия, съобщи Bloomberg през февруари.

Тазгодишният спад на износа за Русия идва в момент, когато Анкара се опитва да подобри отношенията си с Вашингтон, включително чрез засилен контрол на свързаните с Русия банкови транзакции с участието на Турция. Китай също така засили проверките на връзките на банкови клиенти с Русия след заплахата на САЩ за вторични санкции през декември.

Компаниите по света трябва да се справят с голям брой санкции срещу Русия. САЩ и техните съюзници са обявили почти 18 000 към февруари, в сравнение с около 2600 преди инвазията, според Castellum.AI, компания за проверка на изпълнението.

"Наблюдаваме все по-засилен контрол от страна на регулаторните органи, особено по отношение на металите и минното дело, строителството, аерокосмическия и производствения сектор на Русия", казва Тан Албайрак, адвокат по санкциите и експортния контрол в Reed Smith. Той изтъква компоненти като машинни части, чипове и платки.

"Повечето от тези изделия имат както гражданско, така и военно приложение", казва той. "Те могат да се използват в перална машина или в боен танк."