Банки и инвеститори не очакват риск от смята на политиката в Турция

Берил Акман, Bloomberg

13:00 | 3 април 2024
Обновен: 15:50 | 3 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Берил, преломен ли е моментът за президента Ердоган?

Може да се каже така. Както току-що споменахте, това е рядко поражение за президента Ердоган, откакто дойде на власт първоначално като министър-председател преди около две десетилетия.

Това е исторически момент за опозицията. Рядко са превземали крепости на партията му, особено на местните избори. Преди пет години на местния вот опозицията отново превзе Истанбул, търговският център на страната, както и столицата Анкара и някои други големи градове на запад.

Но този път победата е забележителна, защото успяха да вземат контрол над градовете, които партията на президента Ердоган управлява от десетилетия, дори и преди него, от предшествениците на президента. Така че определено демонстрира сила срещу президента и преломен момент, бих казала.

А дали е преломен момент за турската макрополитика, Берил?

О, тепърва ще видим какво ще стане с икономическата политика. Сега Турция е склонна към политически промени. В миналото сме виждали как изборните резултати или големи събития оказват влияние върху икономическата политика.

Но засега, когато президентът Ердоган призна поражението в неделя, сигнализира, че политиката е на пътя на нормализиране, след преизбирането на президента през май.

Продължаваме да говорим за инфлация, която се забавя от второто полугодие и програмата ще продължи, което включва агресивно затягане на паричната политика с референтна ставка 60% в момента, както и фискална дисциплина. Финансовият министър каза, ще има още повече ограничения и повече фискална дисциплина след изборите.

А инвеститорите и големите банки не виждат непосредствен риск от смяна на политиката за момента. Данните за инфлацията излизат в сряда и се очаква да покажат, че годишната потребителска инфлация ще достигне 70%. И ще видим какво ще направят властите, дали ще трябва да затегнат допълнително политиката.