Истинската пряка цена на петролните санкции върху износа на Русия

Графика на деня, 30.03.2024 г.

17:07 | 30 март 2024
Автор: Джулиан Лий и Аларик Найтингейл
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Колко западните санкции, насочени към руската машина за износ на петрол, наистина нараняват Москва?

Когато става въпрос за износ на суров петрол от западните пристанища на страната, отговорът е някъде между 6% и 8% от цената на барел суров петрол. Това е ниво, което се поддържа сравнително стабилно през последните три месеца, с изключение на скока в края на февруари.

Агенцията за отчитане на цените Argus Media Ltd. прави оценки на действителните и базовите разходи за транспортиране на петрол от различни пристанища в западна Русия до Азия и ги използва, за да определи каква сума се дължи пряко на санкциите.

Умножавайки тези оценки за барел по товарите на борда на всеки клас използван кораб, е възможно да добиете представа какви биха били общите разходи за наемане на танкери, дължащи се на санкции. Въз основа на проследяване на отделни пратки от Bloomberg, това възлиза на 773 милиона долара от края на декември.

Въпросните барели се търгуваха за обща цена от 9,6 милиарда долара, когато напуснаха Русия, и 11,7 милиарда долара, когато пристигнаха в Азия, което предполага цена на санкциите между 6,7% и 8,1% от седмицата, приключила на 22 декември.

Тези цифри отразяват само подразбиращото се въздействие на санкциите върху товарите. Докато пристигне в Азия, руският суров петрол също се продава с малки отстъпки спрямо международните бенчмаркове. Въпреки това, има признаци на повишена предпазливост сред клиентите в Индия, когато става въпрос за работа с приятелски настроени към Русия петролни танкери.

На практика Русия разполага и с голям флот от танкери, работещи в т. нар. "сенчест флот". Малко вероятно е тези кораби да изискват високи транспортни разходи за барел, но придобиването им струва милиарди долари.