Инфлацията в Турция е скочила до 70% през март в навечерието на изборите

Турската валута беше най-зле представилата се сред валутите на развиващите се пазари през миналия месец, като загуби 3,2% спрямо щатския долар

16:40 | 3 април 2024
Автор: Берил Акман
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция вероятно се е повишила до почти 70% през март, докато лирата е отслабнала поради опасенията, че местните избори в неделя биха могли да доведат до разпад на валутата.

Анализаторите очакват данните, които ще бъдат представени в сряда, да покажат, че цените са се ускорили до 69% на годишна база през миналия месец, спрямо 67,1% през февруари, според проучване, проведено от Bloomberg. Месечната инфлация - основният показател, който използват политиците - вероятно се е забавила до 3,5% от 4,5% според отделно проучване, като все още е по-висока от тази през предходното тримесечие.

Турските граждани увеличиха наличностите си от твърда валута поради опасенията, че лирата ще бъде изправена пред рязко обезценяване след местните избори на 31 март, който доведе до безпрецедентно поражение за президента Реджеп Тайип Ердоган. След президентските избори през май миналата година лирата спадна с цели 7% за един ден и опасенията бяха за повторение на подобен спад.

Турската валута беше най-зле представилата се сред валутите на развиващите се пазари през миналия месец, като се обезцени с 3,2% спрямо щатския долар.

Турция е склонна към промени в политиката след избори. Този път обаче Ердоган изключи опасенията за отстъпление от ортодоксалните мерки и потвърди подкрепата за икономическия си екип въпреки поражението си. Това най-вероятно означава продължаване на по-високите разходи по заемите и по-строгите фискални политики за укротяване на инфлацията.

Управителят на централната банка Фатих Карахан заяви пред Асоциацията на банките в понеделник, че строгата политика ще се запази, докато лирата поскъпне спрямо долара. Компании като Goldman Sachs Group Inc. и Deutsche Bank AG очакват резултатите на валутата да се подобрят.

Какво казва Bloomberg Economics...

Ръстът на цените вероятно ще ускори темпото си занапред, достигайки връх от 73% през май. Ще последва продължителен процес на забавяне, който ще доведе инфлацията до 43% в края на годината, отчасти поради благоприятни базови ефекти.

Инфлационните рискове са насочени нагоре, главно при евентуални ревизии на правителствения график за данъците и таксите след местния вот на 31 март, по-бързо обезценяване на лирата или ескалация на войната в Близкия изток.“, пише Селва Бахар Базики, икономист.

На фона на по-лошата от очакваното февруарска инфлация и уязвимата от разпродажби лира Турската централна банка изненада пазарите с повишение на лихвения процент с 500 базисни пункта. миналия месец, като вдигна референтната стойност до 50%, най-високата от десетилетия насам. В последния си протокол от заседанието централната банка обърна внимание на повишената инфлация при наемите, високите за дълго време цени на услугите и храните, съчетани с рязкото увеличение на минималната работна заплата в началото на годината.

Фискалната политика ще играе решаваща роля за справяне с инфлационния натиск и за насърчаване на икономическото ребалансиране“, казват анализаторите на Deutsche Bank Йигит Онай и Кристиан Виетоска.

Потенциалните корекции на администрираните цени, като например тези на тарифите за електроенергия и природен газ за домакинствата, усилията за фискална консолидация и политиката по отношение на доходите ще окажат значително влияние върху динамиката на инфлацията“, смятат те, като очакват инфлацията в края на годината да се колебае около 45%.

Централната банка очаква инфлацията да завърши годината на ниво от 36%.