В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Шокиращият скок на лихвите в Турция връща вярата на инвеститорите

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 22.03.2024 г.

15:03 | 22 март 2024
Обновен: 10:09 | 25 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите в Турция аплодират шокиращото увеличeние на лихвените проценти на централната банка в четвъртък. Само два месеца след като политиците обявиха, че цикълът на затягане е приключил, банката направи още един смел ход, за да се бори с изключително високата инфлация и падащата лира. Това коментира Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Лирата се засили и държавните облигации удължиха ралито си след неочаквано увеличение на лихвения процент с 500 базисни пункта, с което референтният процент достигна 50%.

Лирата вече е на път да завърши седмицата с печалба, което би обърнало 29-седмични загуби, най-дългата серия от загуби от 25 години.

Borsa Istanbul се повиши с над 4% за седмицата.

Единствената банка, която прогнозира това огромно увеличение на лихвените проценти - Deutsche Bank - сега призовава инвеститорите в облигации да купуват дълг в лири.

Все пак, докато чуждестранните инвеститори похвалиха агресивния ход на централната банка, много от тях не искат да навлязат отново на турския пазар, докато инфлацията не започне да се забавя - която в момента е 70%, една от най-високите в света.

Ако перспективите за инфлация се влошат, можем да видим повече повишения на лихвите през следващите месеци.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.