Базисната инфлация в САЩ намалява за първи път от 6 месеца

Индексът, който изключва разходите за храна и енергия, се е повишил с 0,3% спрямо март, и с 3,6% спрямо април 2023 г.

17:30 | 15 май 2024
Автор: Аугуст Сараива
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Показателят за базисната инфлация в САЩ за април се понижи за първи път от шест месеца насам, което е малка стъпка в правилната посока за служителите на Федералния резерв, които искат да започнат да намаляват лихвените проценти през тази година.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който изключва разходите за храна и енергия, се повиши с 0,3% спрямо март, сочат правителствените данни, публикувани в сряда. В сравнение с предходната година той се е повишил с 3,6%.

Икономистите смятат, че този показател е по-добър индикатор за основната инфлация от общия индекс на потребителските цени. Този показател се е повишил с 0,3% спрямо предходния месец и с 3,4% спрямо предходната година, сочат данните на Бюрото за трудова статистика. На подслона и бензина се дължат над 70% от увеличението, се казва в доклада на агенцията.

Базисната инфлация в САЩ се забавя за първи път от шест месеца насам | Данните от април носят известно облекчение на служителите на Фед, които искат да намалят лихвените проценти

Въпреки че данните могат да дадат на Фед известна надежда, че инфлацията възобновява низходящата си тенденция, длъжностните лица ще искат да видят допълнителни показания, за да придобият увереността, от която се нуждаят, за да започнат да мислят за намаляване на лихвените проценти. Председателят Джером Пауъл заяви във вторник, че централната банка „ще трябва да бъде търпелива и да остави рестриктивната политика да свърши своята работа“, а някои политици не очакват изобщо да намалят лихвите през тази година.

„Това отваря вратата за потенциално намаляване на лихвите по-късно през годината“, каза Кати Джоунс, главен стратег активи с фиксирана доходност в Charles Schwab. „Ще са необходими още няколко показания, показващи, че инфлацията намалява, за да може Фед да предприеме действия.“
Доходността на държавните ценни книжа се понижи, фючърсите върху индекса S&P 500 се повишиха, а доларът отслабна. Трейдърите увеличиха шансовете за намаляване на лихвите през септември до около 60%.

Централната банка се опитва да овладее ценовия натиск, като отслаби търсенето в цялата икономика. Отделни данни от сряда показаха, че продажбите на дребно са в застой през април, което показва, че високите разходи по заемите и нарастващият дълг насърчават по-голямата предпазливост сред потребителите.

Основният индекс на потребителските цени през последните три месеца се повиши с 4,1% на годишна база, което е най-малкият ръст от началото на годината.
Освен от разходите за настаняване напредъкът на ИПЦ отново бе стимулиран от услуги като застраховка на автомобили и медицински грижи. Цените на облеклото се повишиха с най-много от юни 2020 г. насам.

Значителните жилищни разходи са основна причина, поради която инфлацията не само в САЩ, но и в много други развити икономики отказва да намалее.
Изключвайки жилищата и енергията, цените на услугите се повишиха с 0,4% спрямо март, което е най-слабият темп за тази година, според изчисления на Bloomberg. Въпреки че централните банкери подчертават важността на разглеждането на този показател при оценката на траекторията на инфлацията в страната, те го изчисляват въз основа на отделен индекс.

Този показател, известен като ценови индекс на разходите за лично потребление, не отдава толкова голямо значение на разходите за настаняване, колкото индексът на потребителските цени.

Това е една от причините, поради които индексът на личните разходи се доближава до целта на Фед от 2%. Докладът от вторник показа, че производствените цени са се повишили през април с повече от прогнозираното, но ключовите категории, които се включват в разходите за лично потребление, бяха по-слаби.
Какво казва Bloomberg Economics...

„Докладът вероятно ще добави малко към увереността на Фед за напредъка в дезинфлацията - но те вероятно все още са по-малко уверени, отколкото бяха в началото на 2024 г. Поне априлският индекс на потребителските цени би трябвало да запази шансовете за намаляване на лихвите през юли, засега“.
- Анна Уонг, Стюарт Пол и Естел Оу

За разлика от услугите, устойчивият спад на цените на стоките през по-голямата част от изминалата година до голяма степен осигуряваше известно облекчение на потребителите - макар че икономистите очакват това да бъде по-малко надежден източник на дезинфлация занапред. Така наречените основни цени на стоките, които не включват хранителните и енергийните стоки, се понижиха леко, повлечени от моторните превозни средства. Отделни данни от сряда показаха, че реалните доходи на годишна база са нараснали с най-бавния темп от близо една година.