Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Д-р Румена Филипова: ЕС и САЩ искат от Китай да играе честно с електромобилите

Д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи, "Бизнес старт", 17.05.2024 г.

11:51 | 17 май 2024
Обновен: 11:33 | 20 май 2024
Автор: Даниел Николов

Налагaнето на нови мита от САЩ за зелени технологии от Китай е част от глобалното противопоставяне между Запада и Пекин, като основният аргумент е, че китайските субсидии са нечестна конкуренция. Сега са възможни реципрочни действия от Китай, а ЕС ще решава до евроизборите през юли дали да въведе мита. Това коментира д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Докато позицията на Брюксел за заплахата на китайските електромобили и зелени технологии спрямо местните бизнеси е близка до тази на Вашингтон, различни държави в ЕС имат собствени мнения. Унгария привлича китайски инвеститори и изгражда завод на BYD, като се очаква да започне строежа и на ново производство на батерии, коментира Филипова.

Китайската позиция за войната на Русия в Украйна е изключително важна за Европа и няма как Украйна да не е част от отношенията Брюксел-Пекин. В същото време икономическите различия бяха една от важните точки при скорошното посещение на Си Дзинпин в Европа, така че "почти няма области, в които да няма конфликт".

"Сътрудничеството не е на много високо ниво, за да може да се очаква, че Китай ще повлияе на Русия."

Тенденцията на задълбочаване на отношенията между Пекин и Москва продължава, коментира Руменова.

"Преди десетилетие се говореше, че сътрудничеството между Русия и Китай не е на особено силна база и те могат да си сътрудничат само в определени ограничени рамки. Това много се промени през последните години, особено след 2022 г. и войната на Русия срещу Украйна, защото фактически Пекин и Москва станаха стратегически съюзници и много задълбочиха икономическите взаимоотношения и военното сътрудничество, тъй като са обединени от основни идейни цели - противопоставянето на Запада в геополитически план. Техните визии за вътрешната политика са тотално различни, тъй като се базират на авторитарни режими."

Как ще завърши зелената търговска война между САЩ и Китай? Какво е бъдещето на търговските отношения между ЕС и Китай?  За какво се договориха Владимир Путин и Си Дзинпин може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.