Турция е в напреднал етап на преговори с BYD, Chery за заводи за електромобили

Управляващият директор на BYD Европа Майкъл Шу каза миналата седмица, че вижда място за втори европейски завод през 2025 г. в допълнение към вече изграждания в Унгария

09:57 | 17 май 2024
Обновен: 10:07 | 17 май 2024
Автор: Фират Козок и Селджан Хаджаоглу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция е в напреднал етап на преговори с китайските производители на електрически превозни средства BYD Co. и Chery Automobile Co Ltd. за инвестиции във фабрики в страната, стъпка, която може да помогне на компаниите да увеличат продажбите си в Европа.

„Бихме искали да завършим преговорите възможно най-скоро. Изминахме дълъг път и с двете компании“, каза министърът на промишлеността и технологиите Фатих Качир пред Bloomberg в интервю в Анкара. Отделни преговори със SAIC Motor Corp., която притежава MG, и Great Wall Motor Co. също са в ход, каза той.

BYD, Chery, SAIC и Great Wall Motors не отговориха на искания за коментар.

Този ход може да даде на китайските производители на автомобили по-лесен достъп до Европейския съюз, с който Турция има споразумение за митнически съюз. Турция също е основен пазар сама по себе си, като електромобилите съставляват 7,5% от всички продажби на автомобили през 2023 г.

Националният регулатор на енергийния пазар очаква броят на електромобилите в страната да се увеличи с около 180 000 до 2025 г. Изследователят BMI прогнозира, че делът на електромобилите от вътрешните продажби на автомобили в Турция ще достигне 30,4% през 2032 г.

Управляващият директор на BYD Европа Майкъл Шу каза миналата седмица, че вижда място за втори европейски завод през 2025 г. в допълнение към вече изграждания в Унгария.

Европейските инвестиции могат да помогнат на BYD да избегне нови тарифи за внос, произтичащи от разследване на ЕС относно държавните субсидии за китайските производители на електромобили. Турция също така налага допълнителни данъци върху повечето електромобили, произведени в чужбина.

Анкара се опитва да изолира TOGG - първият местен производител на електромобили в страната - от конкуренцията, докато новата марка не се наложи на вътрешния пазар, четвъртият по големина в Европа към четвъртото тримесечие.

Окончателно инвестиционно решение на която и да е от двете китайски фирми би било от полза за турското правителство, което от години се опитва да използва местоположението си, свързващо Азия и Европа, за да привлече чуждестранни инвестиции в своя производствен сектор, засега с малък успех.

Една забележителна загуба беше решението на Volkswagen AG да се откаже от планирана инвестиция във фабрика, след като военните действия на страната в Северна Сирия предизвикаха международно недоволство през 2019 г.

Министърът каза, че Турция е идеална база за износ в ЕС поради своя митнически съюз с блока и сложната си автомобилна индустрия. Автомобилите бяха сред най-добрите експортни стоки за Турция миналата година, като страната продаде превозни средства и резервни части на стойност 35,7 милиарда долара през 2023 г. спрямо 21,6 милиарда долара десетилетие по-рано, според данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Всяко решение за откриване на автомобилен завод в Турция ще донесе на китайските фирми „привилегировани възможности и за инвестиции в батерии“, каза Качир, добавяйки, че преговорите все още не са приключили.

TOGG и китайската Farasis Energy също изграждат завод за батерии в северозападния град Бурса в Турция в рамките на съвместно предприятие.