Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Войната с митата: Защо САЩ се страхуват от китайските електромобили?

Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", "Бизнес старт", 15.05.2024 г.

10:55 | 15 май 2024
Обновен: 14:35 | 15 май 2024
Автор: Даниел Николов

Четирикратното увеличение на митата за китайски електромобили в САЩ е палиативна мярка, която само ще увеличи цената за крайните потребители. Китайските автомобилни компании в момента нямат конкуренция, след като усвоиха чуждо ноу-хау и мащабираха производствата. Това коментира Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички тези мита ще бъдат платени от крайния потребител. Тези мерки са предизборни... Нито е пазарно, нито е политическо, нито е популистко."

Вносът на китайски EV в САЩ е нищожен и ефектът от митата ще бъде подобен, коментира Левков. Заплахата не идва от евтините модели за по 10 000 долара, а от огромният инженерен потенциал, който Пекин разви през последните години.

Китайските автомобилни компании вероятно ще опитат да избегнат част от митата чрез асемблиране на крайния продукт в съседни на САЩ държави или дори в безмитните зони. По-добър начин за поддържане на конкуренцията би бил, ако САЩ настояваха и следяха китайските EV да спазват тестовете за сигурност на автомобилите, смята Левков. Качеството на китайските EV се подобри значително през последните години, като тези за европейския пазар отговарят на изискванията на много сериозните краштестове и имат европейско типово одобрение.

"Това което се гледа в Китай - евтините електромобили - аз съм убеден, че те все още нямат такава хомологация, такива тестове да са проведени на територията на Европа или САЩ."

ЕК може да има същите изисквания за качеството, без да налага допълнителни мита, но не се знае как и колко бързо ще реагира с оглед идващите избори и дали това няма да позволи навлизането на огромни количества китайски EV, които да убият европейските производители.

"Нека първо те се сертифицират, да видим какви са им характеристиките, да ги сложим на терена на конкуренцията и ще видим кой е по-добрият. Каквото и да правим сега предварително - не знаем какви ще са последиците. Тези предварителни неща, които се правят в ценово отношение, ги плащаме всички, а това не е пазарно."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.