Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потенциалът на Европа за EV е достатъчен, а средната класа чака евтините модели

Д-р Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", "Бизнес старт", 13.05.2024 г.

11:10 | 13 май 2024
Обновен: 11:11 | 13 май 2024
Автор: Даниел Николов

Европейският съюз "малко се изхвърли" с идеята си за забрана на двигателите с вътрешно горене до 2030 г., а и нямаше как да предвиди войната на Русия в Украйна и ефектите от нея. ЕС залагаше, че потреблението на електромобили ще бъде задоволено основно от производство на континента с някакъв внос от САЩ, но загубата на руските ресурси и възхода на Китай в сектора все по-силно вещаят проблеми за електрическата мобилност и едва ли ще постигнем повече от 30% EV до 2030 г. Големите автомобилни производители също вече се завръщат към колите с ДВГ, коментира д-р Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Европейските производители и Tesla изостават в производството от Китай, макар европейските концерни да се представят по-добре от компанията на Илон Мъск в момента, която не показва нещо ново от години. Китай бързо навакса в технологиите и се възполва от лесен и евтин достъп до ресурси - от самия Китай, Австралия, а сега все повече и от Русия, каза Грозданов.

"Ако Европа смята, че само с издигането на високи стени ще се пази от конкуренцията, няма да се получи нужния ефект. Трябва да търсим как да станем по-конкурентни и как да произвеждаме компоненти, които са важни дори за Китай."

Търсенето на електромобили страда в момента - хората, които първо възприемат и купуват новите технологии, се изчерпаха, а държавите, които бяха въвели субсидии за EV за граждани, вече ги спряха, каза Грозданов. В момента се търси пазарът на средната класа, но тя изчаква, за да види как ще развие търговската война в сектора и дали ЕC ще бъде залят от евтини китайски автомобили. Спадането на цените за EV може да е лошо за производителите, но е изключително добре за клиентите, защото допринася и за спад в цените на традиционните автомобили, обясни Грозданов.

Потенциалът на Европа за производство на електромобили е "достатъчен", каза Грозданов. "В момента е повече, отколкото е търсенето, което се забави, защото не знаем дали ще навлязат евтините електрически превозни средства. Средната класа очаква точно тях да навлязат - ако съм решил да си закупя подобно превозно средство, разбира се че бих изчакал да видя дали ще трябва да си купя два пъти по-скъпия европейски електромобил или по ще изчакам два пъти по-евтиния китайски. Но зависи дали ще ги допуснем."

Налагането на наказателни мита на ЕС за внос на EV от Китай е най-бързото решение за ограничаване на навлизането им за известно време, но това само ще забави електромобилността на континента и намали екологичната ефективност на Зелената сделка, каза Грозданов. Вместо това Европа трябва да се опита да намери нови пазари за своите автомобили в Южна Америка и Африка, след като загуби руските пазари.

Какво постигна Си Дзинпин на посещението си в Европа и ще успее ли Унгария да започне да прави китайски EV, какво е бъдещето на електромобилността в Зелената сделка, къде се намира България в електромобилността може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може на намерите тук.