Автоиндустрията се готви за трудна година с високи разходи и слабо търсене на EV

Toyota ще разчита на хибриди, Mercedes - че дълго ще продава традиционни автомобили, а BMW страда от високите разходи

15:05 | 8 май 2024
Автор: Уилфред Екъл-Дорна и Никълъс Такахаши
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилните производители в Европа и Азия предупреждават за трудна година, тъй като растящите разходи и намаляващото търсене на електрически превозни средства натежават върху печалбите.

Mercedes-Benz Group AG заяви в сряда, че ще продава автомобили с двигатели с вътрешно горене по-дълго от очакваното на фона на разочароващите продажби на EV. Toyota Motor Corp., която отбелязва спад на оперативните приходи с една пета през тази фискална година, разчита на хибриди, за да се противопостави на по-ниското производство. BMW AG, въпреки че се справя по-добре с електромобилите, отбеляза проблеми, включително по-високи производствени разходи.

Постоянната инфлация, приглушеният икономически растеж в голяма част от Европа и продължителното възстановяване в Китай – където прекомерните намаления на цените на електромобилите вреди на производителите – добавят към главоболията на индустрията.

„Ценовата война в Китай става все по-ожесточена всеки ден“, каза главният финансов директор на Toyota Йоичи Миядзаки. „Ще трябва да продължим да издържаме няколко години, докато имаме повече коли на батерии, които да предложим.“

През април Mercedes отчете спад на печалбите от смяната на моделите и слабото търсене на електромобили, като Volkswagen AG и Stellantis NV също отбелязват бавно начало на годината.

Повечето големи компании от автомобилната индустрия потвърдиха насоките си за цялата година, като германският производител на части Continental AG в сряда заяви, че очаква печалбите да се подобрят през втората половина поради увеличение на цените и намаляване на разходите. Продажбите на EV на BMW скочиха с 28%, след като германската марка представи гама от модели, захранвани с батерии, които изглеждат много подобни на нейните сравними бензинови модели.

Но повечето производители на автомобили усещат болката от забавянето на продажбите на електромобили, след като правителствата прекратиха доходоносните субсидии за технологията, правейки вече по-скъпите електромобили още по-малко привлекателни. Пропуските в инфраструктурата за зареждане също продължават да отблъскват потенциалните купувачи.

„Някои от нашите клиенти забавиха пускането на продукти като цяло, също и в новата EV арена“, каза финансовият директор на Continental Катя Гарсия Вила пред Bloomberg в телефонно интервю. „Това доведе до забавяне на увеличаването на нашето производство.“

Главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Келениус каза на акционерите в сряда, че производителят на седана S-Class ще продължи да произвежда автомобили с двигател с вътрешно горене и хибридни превозни средства „дълго след 2030 г.“, ако има търсене.

По-големите превозни средства с двигатели с вътрешно горене все още носят най-големите печалби, като Ferrari NV и Porsche AG са сред тези, които могат да се похвалят с най-висока възвръщаемост. И тъй като Китай няма да спре постепенно продажбите на нови двигатели с вътрешно горене до 2060 г., производителите на луксозни автомобили все още виждат потенциал за своите продукти на най-големия автомобилен пазар в света.

Въпреки че преминаването към електромобили се забави донякъде поради проблеми с търсенето, производителите на автомобили не правят обратни завои.

Toyota заяви, че е ангажирана с електромобилите в дългосрочен план и че ще инвестира допълнителни 500 милиарда йени (3,2 милиарда долара) в планове за декарбонизация и разработване на софтуер от следващо поколение.

Ferrari, която във вторник отчете хладно тримесечие като печалби и не успя да повиши перспективите си, изгражда фабрика в Италия за производство на хибридни и електрически автомобили, която ще бъде готова следващия месец. И BMW, и Mercedes планират да представят ново поколение електромобили около средата на десетилетието.