Volkswagen се отказва от електрификацията на всяка цена

Това е поредната корекция, която VW направи в стратегията си за електрификация, след като компанията опропасти няколко премиери на модели и изостана в Китай, където сега доминират местните марки

15:25 | 16 май 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG се отказва от своя план за изцяло електрическите превозни. Едноименната марка Volkswagen, която определяше своето семейство електрически автомобили ID като централно за своето бъдеще, призна миналата седмица, че ще се нуждае от повече плъгин хибриди, тъй като продажбите на електрически автомобили намаляват.

Това е поредната корекция, която VW направи в стратегията си за електрификация, след като компанията опропасти няколко премиери на модели и изостана в Китай, където сега доминират местните марки. Производителят също така преустанови усилията си да търси външни инвеститори за своето подразделение за батерии и се отказа от плановете си за завод за електрически превозни средства в Германия на стойност 2 млрд. евро.

Всъщност автомобилният производител продава толкова много автомобили с двигатели с вътрешно горене, че е на път да надхвърли допустимите си емисии през следващата година, което накара главния изпълнителен директор Оливер Блуме да поиска от европейските регулатори да разхлабят правилата. Това е рязък обрат в сравнение със ситуацията отпреди само три години, когато агресивното лобиране на VW в полза на електрическите превозни средства в Европейския съюз доведе до разрив между компанията и някои от нейните конкуренти в региона.

Електрически автомобили VW ID.3 в кулата за доставки Autostadt в комплекса на централата на Volkswagen във Волфсбург, Германия. Фотограф: Криштиан Боци/Bloomberg

VW нямаше друг избор, освен да се опре на посланията си за електрификация, след като заложи много на "чистите" дизелови двигатели. Този залог се оказа неуспешен, когато компанията беше уличена в измама по отношение на тестовете за вредните им емисии, което наложи остър завой към автомобилите, задвижвани с батерии. До 2019 г. тогавашният главен изпълнителен директор Херберт Дийс обяви, че през следващото десетилетие ще пусне на пазара до 75 изцяло електрически модела.

Неговата стратегия "EV или фалит" - Дийс твърдеше, че автомобилните производители трябва да се променят бързо, ако искат да оцелеят - разгневи ръководителите от Торино до Токио, които искаха повече време и гъвкавост, за да направят прехода от автомобили с вътрешно горене. Главният изпълнителен директор дори похвали своята компания, защото смяташе, че тя ще има предимства като една от първите е сегмента.

Електрическата мобилност "спечели надпреварата", каза Дийс, когато представи стратегията на VW за батериите през 2021 г. "Мнозина в индустрията поставиха под въпрос нашия подход. Днес те следват примера ни, а ние берем плодовете".

Макар че тези плодове не са толкова обилни, колкото VW се надяваше, компанията не се отказва изцяло от електрическите автомобили.

Блуме сключва партньорства с компании, сред които Xpeng Inc., и подготвя нова марка електрически автомобили в Китай, предлагайки модели, оборудвани с джаджи, като например аватар в автомобила, за да си върне младите потребители, които се пренасочиха към BYD Co. и Tesla Inc. VW също така води дискусии с европейски партньори, включително Renault SA, за разработване на по-евтини електрически автомобили, за да спечели купувачите на масови автомобили.

VW не е единственият производител, който трябва да се преориентира в резултат на забавянето на производството на електромобили. Държави, сред които Германия и Швеция, прекратиха или намалиха субсидиите за електрически автомобили, които все още са по-скъпи от аналогичните автомобили с двигатели с вътрешно горене, което навреди на по-широкия сектор. Пропуските в обществените мрежи за зареждане също продължават да отблъскват потенциалните купувачи.

Stellantis NV заяви във вторник, че от септември ще продава в Европа автомобили, разработени съвместно с китайски партньор, тъй като се опитва да намали цената на своите електрически предложения. Mercedes-Benz Group AG спря разработването на основи за нови електрически луксозни седани, за да спести средства, и планира да продава автомобили с бензинови двигатели по-дълго от очакваното.

BMW AG, която има по-голям успех в продажбата на електрически автомобили от германските си съперници, все пак предупреди тази седмица, че планът на ЕС за цялостна забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. ще навреди на индустрията. Европейските регулатори ще преразгледат политиката през 2026 г.

Забавянето на растежа нанесе сериозен удар дори на Tesla, която загуби 235 млрд. долара пазарна капитализация през тази година, което е повече от три пъти повече от текущата оценка на VW. Въпреки това главният изпълнителен директор Илон Мъск разкритикува производителите на автомобили за отстъплението.

"Степента на прием на електромобилите в световен мащаб е под натиск и много други автомобилни производители се отдръпват от електромобилите и вместо това се пренасочват към плъгин хибриди", каза Мъск миналия месец, когато обсъждаше финансовите резултати на Tesla за първото тримесечие. "Вярваме, че това не е правилната стратегия и в крайна сметка електрическите превозни средства ще доминират на пазара."