Някога обичаните EV стартъпи са на ръба на фалит, докато клиентите изчезват

Две от най-големите и известни в групата - Rivian и Lucid - отчетоха по-големи от очакваните загуби, след като загубиха зашеметяваща сума пари за всяка продадена кола

08:09 | 9 май 2024
Автор: Еша Дей
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Забавянето на търсенето на електрически автомобили предизвика толкова брутална ценова война, че дори гигантът в индустрията Tesla Inc. се бори да се справи. Но за по-новите участници в надпреварата, това бързо се превръща в битка за оцеляване.

Поредицата от слаби тримесечни резултати от някогашните обещаващи стартиращи компании за електрически превозни средства тази седмица показаха ясно какво тревожи анализаторите и инвеститорите от известно време: че бързото падане на цените на електромобилите ще удари най-тежко по-малките, нерентабилни производители на автомобили. Две от най-големите и известни в групата - Rivian Automotive Inc. и Lucid Group Inc. - отчетоха по-големи от очакваните загуби, след като загубиха зашеметяваща сума пари за всяко продадено превозно средство.

„Наистина няма място за стартиращи фирми в тази среда, тъй като лихвените проценти са твърде скъпи за финансиране на растеж, а маржовете не са достатъчно силни, за да привлекат частен капитал“, каза Брайън Мълбъри, клиентски портфолио мениджър в Zacks Investment Management.

Акциите на Rivian паднаха с цели 10% в сряда след резултатите, докато Lucid паднаха с 14% във вторник след своя отчет. Двойката е в стабилна низходяща спирала, откакто станаха публични в разцвета на електромобилите по време на ерата на пандемията Covid-19. И двете акции сега се търгуват с повече от 90% под рекордните върхове. За останалата част от групата картината е поразително сходна.

Темпът на растеж на продажбите на EV се забавя от края на миналата година, тъй като групата от ентусиазирани купувачи, които обикновено са първите, които приемат всяка нова технология, е до голяма степен изчерпана. Масовият потребител е по-предпазлив, чувствителен към настоящите високи разходи по заеми и се тревожи за обикновената логистика на притежаването на EV - като например зараждащата се екосистема за зареждане и бързия спад в стойностите на използваните EV. Дори Илон Мъск от Tesla каза, че в момента компанията е между две големи вълни на растеж.

В резултат на това производителите на електромобили се включиха в безмилостна ценова война в опит да привлекат купувачи, като Tesla е начело. Всички усещат притискането. Коригираната печалба на Tesla е спаднала за три поредни тримесечия на годишна база и анализаторите смятат, че ще падне отново през второто тримесечие. Все пак господстващата ѝ позиция в индустрията и огромната купчина пари ѝ дават гъвкавостта да продължи да намалява цените, нещо, което нерентабилните производители на автомобили не могат да си позволят.

„По-големите и добре финансирани автомобилни производители като Tesla, BMW, Mercedes и Porsche имат способността да използват цената срещу по-малки конкуренти“, каза кредитният анализатор на Bloomberg Intelligence Джоел Левингтън, отбелязвайки, че това се превръща в нарастваща заплаха за компании като Lucid и Rivian.

Всъщност, предупреждава Левингтън, може да има тежки последици - автомобилните фалити може да започнат да се увеличават.

„Натрупването на електрически превозни средства при дилърите в САЩ и умопомрачителният спад от 32% на цените на употребяваните EV от началото на 2023 г. предполага, че производителите, които са изградили планове около бърза траектория на растеж, сега имат по-предизвикателен път напред“, пише Левингтън в бележка в сряда. Според неговия анализ Fisker Inc., Lucid, Rivian и Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc са сред най-рисковите автомобилни производители.

Пукнатините вече са започнали да се разпространяват. Fisker спря производството и заяви, че може да обяви фалит, а австрийското ѝ подразделение започна процедура по несъстоятелност тази седмица. Други провали включват базираната в Охайо Lordstown Motors Corp., британското подразделение на Arrival SA и производителя на електрически автобуси Proterra Inc.

Мълбъри от Zacks каза, че очаква да види известна консолидация в индустрията, но докато това се случи, „долният край на марж спектъра като Fisker вероятно ще се провали под тежестта на по-високите лихвени проценти, които намаляват търсенето.“