Макрон "изобщо не би се зарадвал" ако Total премести листинга си в САЩ

Еманюел Макрон, президент на Франция

17:00 | 17 май 2024
Обновен: 18:14 | 17 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Изпълнителният директор на Total спомена да премести основния си листинг вън от Франция към Ню Йорк. Радвате ли се за това?

Изобщо не се радвам.

А ще разберете ли? Ще се изненадате ли?

Очаквам някакво потвърждение.

Интересното е, че е свързано с идеята, че ще се изправи срещу още мерки от екологичен, социален и управленски характер, които ги няма в Америка. Това са все неща, които ще повлияят на неговата преценка.

Смятате ли, че сме по-строги по отношение на зелената икономика и прехода от САЩ?

Да, но и във Вашата реч пред Сорбоната, заявихте, ще перифразирам – не можете да позволите декарбонизацията и растежът да станат врагове. И това беше приведено като пример.

Точно това искам да кажа. Смятам, че нашата гледна точка е справедлива – трябва да сме сигурни, когато налагаме регламенти, за да не се стигне до хиперрегулация. Смятам, че сега трябва да постигнем резултати.

Имаме нужда от много повече инвестиции в Европа. Трябва да направим така, че те да имат повече гъвкавост.

Европейският съюз е най-отвореното място на света. Само че не можем да оцелеем, ако междувременно има субсидии и свръхкапацитет в Китай и защита в една част на пазара, а от друга страна имаме Закона за намаляване на инфлацията и закона „Купувайте само американски стоки“ в САЩ. Това е неприемливо.

Значи Европа трябва да стане по-твърда?

Това е необходимост, продиктувана не защото сме протекционисти, а защото искаме да защитим своя район.

Германците не са съгласни с Вас за това.

Смятам, че зависи от това за кого в Германия и от чия гледна точка говорим. Напълно вярно е, че някои немски компании, когато са инкорпорирани в Китай, получават субсидии. Не само немски субсидии, европейски, американски.

Вероятно тогава е в техен интерес да запазят това и да се продадат – да продадат свръхкапацитета на Китай на останалата част от света и особено на европейския пазар.

Само че интересът на немската икономика е същият като този на френската икономика, а именно – да създава работни места и стойност, но в същото време да защитава своя бизнес и граждани, когато биват атакувани от несправедливи мерки.

Това е нормално и е част от бизнеса. Така че за мен, това не е пречка. За мен е близко до ума.