Войната на Путин прави Запада по-зависим от всякога от азиатското гориво

Сеизмичната промяна в глобалната рафинираща индустрия се ускори по време на пандемията, когато по-старите заводи бяха затворени

08:32 | 28 ноември 2022
Автор: Елизабет Лоу и Чунзи Сю
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Войната в Украйна засилва ролята на Азия и Близкия изток като основни световни доставчици на горива като дизел и бензин, които са от решаващо значение за глобалната икономика.

Докато Европа и САЩ се стремят да прекъснат зависимостта си от руските петролни продукти, те са изправени пред недостиг на доставки у дома. Това отваря възможности за мега-рафинериите на места като Китай и Кувейт да наводнят пазара с гориво.

„Като обръщат гръб на руските петролни продукти, Европа и САЩ увеличават зависимостта си от барели от далечни дестинации в Близкия изток и Азия“, каза Юджийн Линдел, ръководител на рафинираните продукти в индустриалния консултант FGE, базиран в Лондон.

Инвазията на Русия създава по-голямо несъответствие между двата региона, след като западните държави значително намалиха капацитета за рафиниране през последните години, докато той се разширява на другия край на света.

Западните пазари, включително Северна и Южна Америка и Европа, затвориха нетно 2,4 милиона барела дневно рафиниращ капацитет през последните три години, докато Близкият изток и Азия добавиха 2,5 милиона барела, според FGE.

Очаква се тази разлика да се разшири. Очаква се около 8 милиона барела на ден нов рафиниращ капацитет да влезе в експлоатация през следващите три години, като Азия ще добави най-много, а Европа най-малко, според оценки на Rystad Energy.

„Ще видим как Азия и Близкият изток все повече се превръщат в доставчици на гориво за света“, каза Мукеш Сахдев, ръководител на практиката надолу по веригата за Rystad. Потоците от рафинерийни продукти Изток-Запад „ще станат по-структурни“, добави той.

Сеизмичната промяна в глобалната рафинираща индустрия се ускори по време на пандемията, когато по-старите заводи бяха затворени, тъй като глобалните блокирания намалиха търсенето на петрол. Оттогава Китай изгради по-големи и по-сложни рафинерии, за да отговори на нарастващата нужда на нацията от петрол, докато САЩ и Европа се съсредоточиха върху прехода от изкопаеми горива.

Потреблението на горива като бензин и дизел в САЩ и Европа ще достигне пик преди Азия, каза Виктор Шум, вицепрезидент на енергийното консултиране за S&P Global Commodity Insights, базиран в Сингапур. Много нови проекти за рафинерии в Азия също са изградени с оглед на нарастващото търсене на нефтохимически продукти в региона, каза той.

Инвазията на Русия в Украйна и последвалите санкции на западните държави върху нейните доставки на гориво изненадаха световните енергийни пазари, като опасенията за сигурността на горивата сега заемат централно място за нациите без достатъчен капацитет за рафиниране. В този климат всички прекъсвания на рафинерии, произтичащи от стачки на работници или неочаквани затваряния, ще бъдат още по-силно усетени на пазарите.

„Европейските правителства и техните граждани, затрупани с огромни сметки за комунални услуги и растяща инфлация, сега дават приоритет на следващите няколко години, а не на 2040-2050 г.“, каза Линдел от FGE.

Западът усеща напрежението от намаляването на рафинериите. Запасите от дизел в Северозападна Европа намаляват и ще достигнат най-ниското си ниво в началото на пролетта, според прогноза на Wood Mackenzie Ltd., тъй като Европейският съюз се стреми да спре вноса на руско гориво по море през февруари.

Междувременно нарастващият недостиг на дизел и бензин по източното крайбрежие на САЩ подтиква президента Джо Байдън да обмисли мандат, изискващ петролните компании да съхраняват повече гориво в страната. Кризата на бензина вероятно ще се влоши допълнително към пиковия летен сезон, каза Сахдев от Rystad.

Латинска Америка става все по-зависима от вноса, тъй като няколко рафинерии в Карибския басейн затвориха, а съоръженията във Венецуела и Мексико продължават да изпитват значителни прекъсвания и ниски нива на работа, според Джон Ауерс, управляващ директор в RBN Energy.

Мексико купува бензин от Китай, където рафинериите се възползват от по-високите експортни квоти, като работят по-интензивно и доставят повече.

Извозването на петролни продукти на запад на по-дълги разстояния рязко повишава разходите за корабоплаване и води до нарастване на приходите от танкери. Обемът на горивото, транспортирано по море, е с 3% по-висок от средното за последните пет години, според данни на Vortexa Ltd. Ръстът се води от дизел от Азия и Близкия изток към Европа и обемите може да се разширят, докато ЕС забранява руските доставки, каза Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия за Vortexa.

САЩ все още са основен износител на дизел и усилията за укрепване на енергийната сигурност може да помогнат за облекчаване на недостига, но анализаторите не виждат разликата в капацитета да намалее скоро.

„Трябва да видим по-реалистична енергийна политика в бъдеще, но плановете за изход от изкопаеми горива все още са налице“, каза Линдел от FGE. „Просто фокусът е върху краткосрочния до средносрочен план сега, а не върху много дългосрочния.“